Elk dorp een eigen voedseltuin

Elke Groninger moet toegang krijgen tot lokaal geproduceerde groente aan de hand van een voedseltuin in elk dorp.

In 2040 heeft elk dorp zijn eigen voedseltuin, zodat elke Groninger toegang heeft tot vers geteelde onbespoten groentes uit de buurt. Een professionele tuinder beheert een voedseltuin samen met bewoners en vrijwilligers. Het is een fijne plek om elkaar te ontmoeten.

Door de ecologische methode van voedsel produceren krijgt Groningen een gezonde bodem en een rijke biodiverse omgeving. De voedseltuinen bieden ook een zichtbare plek om te leren over die biodiversiteit en het belang van een gezonde bodem en voedsel verbouwen.

De voedseltuinen bieden ook een zichtbare plek om te leren over biodiversiteit en het belang van een gezonde bodem en het verbouwen van voedsel.

RIA SCHUURMAN, ÉÉN VAN DE INITIATIEFNEMERS

Op dit moment zijn lokaal geproduceerde groentes nog niet op wijde schaal toegankelijk in Groningen. Om tuinen te starten en te behouden zijn er uitdagingen in beleid, financiering en kennis. Stichting Groninger Voedseltuinen zet zich in om deze uitdagingen bij de wortel aan te pakken. In elke Groninger gemeente moet een voedseltuin komen en ondersteuning voor nieuwe en bestaande tuinen met kennis en financiën.

Voedseltuinen moeten gemeengoed in de provincie worden en opgenomen worden in de bestemmingsplannen van Groninger gemeentes. Het wordt zo vanzelfsprekend dat elk dorp een eigen voedseltuin heeft, dat bij het zoeken van een huis op Funda ook de afstand van de dichtstbijzijnde voedseltuin te vinden is.


Voor Groningers die een voedseltuin willen starten is er de subsidieregeling Groninger Voedseltuinen.


Het tweede oogstfeest van de voedseltuinen in september 2023


Het eerste oogstfeest van de voedseltuinen in september 2022


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Voor Groningers die een voedseltuin willen starten is er de subsidieregeling Groninger Voedseltuinen.

Projectdetails

Aanvrager
Stichting Groninger Voedseltuinen
Bijdrage aan ambities
Partners
Elk dorp een eigen voedseltuin
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 581.500
Projectnieuws