wij hebben de toekomst
Veelgestelde vragen
Een hackathon is een ‘uitvinders-wedstrijd’ een innovatie-competitie. Het ‘hack’ deel van het woord komt van ‘hacken’ daarmee bedoelen we niet het ‘inbreken op de computer van het Pentagon’. Hier staat hacken voor ‘buiten de lijntjes denken’ en creatief zoeken naar oplossingen voor problemen. Het deel ‘thon’ komt van het woord: marathon. De wedstrijd duurt namelijk dertig uur achter elkaar. We beginnen op dag 1 om 10.00 uur en gaan in één stuk door tot de deadline op dag 2 om 16.00 uur.
In een hackathon gaan teams van vier tot zes personen aan de slag om een oplossing te bedenken voor een challenge (uitdaging). Ze gaan onder hoge tijdsdruk aan de slag om van een idee een werkend prototype te maken. Dit presenteren de deelnemers vervolgens aan de vakjury. De jury beslist wie het winnende team wordt in de volgende drie categorieën: overall winnaar, beste design en meeste impact. Er is ook een publieksprijs, via het YouTubekanaal van Nationaal Programma Groningen kun je meekijken naar de finale en een stem uitbrengen op je favoriete team.
We hebben voor deze hackathon vijf mooie uitdagingen (challenges) die gaan over het thema zorg. Hieronder de challenges met daarachter de opdrachtgever:
- Track 1 – Da’s handig
Ontwerp een hulpmiddel of slimme aanpassing op een bestaand product voor iemand met een beperking ten gevolge van een handicap of ziekte
Opdrachtgever: Health Hub Roden - Track 2 – Operatie Afval
Bedenk manieren om de enorme hoeveelheid afval die in ziekenhuizen overblijft na behandelingen of operaties te verkleinen.
Opdrachtgever: HTRIC, UMCG - Track 3 – Mens erger je niet
Bedenk – gebruik makend van gametechnologie – iets stressverlagends om 1) de tijd mee door te komen als je in het ziekenhuis ligt om uit te zieken of wacht op bezoek, de verpleging of een ingreep. Of 2) iets dat afleidt van een vervelende of pijnlijk behandeling.
Opdrachtgever: Ziekenhuis Treant, IT-Hub - Track 4 – Opa & Oma
Ontwikkel een product of dienst waarmee ouderen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen.
Opdrachtgever: TZA, Anders werken in de zorg Friesland - Track 5 – Poep en Plas
Dat wat in de toiletpot komt vertelt ons veel over onze gezondheid. Daarom moeten mensen dat soms verzamelen en inleveren om te laten testen. Bedenk iets dat het verzamelen voor mensen makkelijker maakt óf iets waarmee verzamelen niet nodig is omdat in het toilet thuis al metingen kunnen worden gedaan.
Opdrachtgever: UMCG
Jazeker! We hebben voor de hackathon vier prijzen: overall winnaar, beste design, meeste impact en de publieksprijs. De winnaars winnen een mooie trofee en geldprijs, maar dat is nog niet alles! In de weken na de hackathon gaan de teams aan de slag om hun idee te ontwikkelen. Dit pitchen ze op 15 november in ‘hun’ provinciehuis tijdens de Dragons Den waarbij ze een startbedrag kunnen krijgen om hun oplossing écht uit te voeren.
We horen graag van jongeren wat zij belangrijk vinden en hoe zij aankijken tegen actuele thema’s. Zorg is zo’n thema. We zijn erg benieuwd met welk vernieuwende ideeën en oplossingen jongeren daarvoor komen. Het is leuker als er veel scholen en dus ook deelnemers meedoen, daarom organiseren we deze challenge voor Groningen, Drenthe én Friesland.
Tijdens een Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers, zo kan je de scholieren na acht weken buffelen wel noemen, de mogelijkheid om hun droom waar te maken. Ze pitchen hun idee in vijf à tien minuten aan een panel van investeerders (dragons) in de hoop een startbedrag te winnen om hun plannen uit te (laten) voeren.
Niets moet maar het mag wel! Er zijn teams die de hele nacht doorwerken maar ze kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om in die 30 uur gewoon hun rust te nemen. De klok tikt alleen wel door! In de praktijk werken de meeste teams tot laat in de avond door en zorgen er dan voor dat ze toch aan een beetje nachtrust komen zodat ze er op de tweede dag weer fris tegenaan kunnen gaan.
De inschrijving voor deze editie is gesloten.
Ja, dat kan! Bijna alles wat er tijdens de hackathon gebeurt zenden we live uit via het YouTubekanaal van Nationaal Programma Groningen. Je ziet er wat we doen, kan de workshops volgen en de finale meekijken (én dan stemmen op de publieksprijs). We zenden op YouTube live uit van donderdag 19 september om 9.00 uur tot vrijdag 20 september 21.00 uur. Ook leuk voor klasgenoten, familie, vrienden; zij kunnen de hackathon vanuit huis volgen. Geef jij dit aan ze door? Geef dan ook gelijk het instagramaccount @wijhebbendetoekomst door. Ook hierop doen we live verslag! Volg jij ons al?