tekening van het nieuwe dorpshuis in Loppersum

Maatschappelijk Programma Loppersum

Herinrichting van het gebied van het dorpshuis in Loppersum

Loppersum heeft een aantal uitdagingen om basisbehoeften in het dorp te behouden. De bibliotheek en het dorpshuis moeten versterkt en vernieuwd worden. De gebouwen zijn te klein en onpraktisch en kunnen daardoor geen ruimte geven aan nieuwe initiatieven. Herinrichting van het gebied van het dorpshuis is nodig om de plek aantrekkelijker te maken voor ontmoetingen en wandelingen richting het centrum. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij het Wiemersheerdgebied. Het Wiemersheerdgebied is onderdeel van het Groninger Zorgakkoord. Het gebied wordt als gevolg van sloop -nieuwbouw met betrekking tot de aardbevingsproblematiek opnieuw ingericht. Door de versterking zijn gebouwen, zoals scholen, verplaatst. Hierdoor veranderen looproutes in het dorp en ontstaat er behoefte aan nieuwe looproutes die nieuwe plekken met elkaar verbinden.

De gemeente is samen met verschillende partners aan de slag gegaan om de veranderingen mogelijk te maken. Het plan: het realiseren van een modern multifunctioneel dorpshuis waar de bibliotheek en zorggerelateerde diensten samenkomen. Dit is een mooi voorbeeld van gerealiseerde samenwerkingen, die de Plus van Loppersum vormgeven. Daarnaast wordt de openbare ruimte verbeterd om routes met elkaar te verbinden en aantrekkelijker te maken. Dit vindt onder andere plaats in het centrumgebied en sluit aan op Centrumplan Loppersum.


Dit project maakt deel uit van lokaal programma:

De gemeenten in het aardbevingsgebied zijn samen met hun inwoners aan de slag gegaan om invulling te geven aan een lokaal programma dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Gemeente Eemsdelta
Bijdrage aan ambities
Partners
Stichting Ons Dorpshuis, Woonzorg Nederland, Zonnehuisgroep Noord, Bedrijven vereniging Loppersum, Zorg coöperatie Loppersum, Biblionet Groningen, Fame, Loas, KAW, Stedenbouwkundige afdeling gemeente Eemsdelta, Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Zeef- of vergeten functies
Projectbudget
€ 3.470.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 2.000.000