Samen met wegbeheerders ervoor zorgen dat ecologisch bermbeheer de standaard wordt in Groningen: dat is het doel van project ‘Bermen komen tot leven’. Ecologisch bermbeheer zorgt ervoor dat dieren, insecten, vlinders, verschillende kruiden en grassen de ruimte krijgen om te leven en groeien langs wegen. Door bermen in te zetten voor biodiversiteit maak je gebruik van oppervlakte die anders onbenut blijft. En het mooie is: doordat bermen levendiger en kleurrijker ogen is het direct zichtbaar voor iedereen!
Verbinding
De bermen in Groningen verbinden vrijwel alle dorpen, steden, natuurterreinen en landbouwgronden in Groningen met elkaar. Met naar schatting een oppervlakte van 6.000 hectare vormen bermen een belangrijke route voor de ontwikkeling en verspreiding van insecten en plantensoorten. Insecten zijn onmisbaar in ons landschap. Bijna tachtig procent van de planten wordt bestoven door insecten. De natuur, maar ook de landbouw kan er niet zonder. Naast het bestuiven van planten zijn insecten ook een natuurlijke bestrijder tegen ziekten en plagen. Helaas staat ruim de helft van de Nederlandse bijensoorten op de Rode Lijst van Nederlandse bijen.
Leefgebied van insecten en planten
Des te meer reden om zuinig te zijn op onze insecten! Bermen langs wegen en paden kunnen zorgen voor verbinding en uitbreiding waardoor het leefgebied van insecten en planten wordt vergroot. De ecologische waarde van bermen hangt nauw samen met de inrichting en beheer. Dit project zorgt ervoor dat er in de hele provincie wordt samengewerkt wat betreft de inrichting en beheer van de bermen.
Dit project is onderdeel van de Landschapswerkplaats, voor de uitvoering van dit project wordt gebruikgemaakt van de totale bijdrage van 31 miljoen euro voor de Landschapswerkplaats.