Op 11 maart bestond ons programma vijf jaar. Samen werken we aan een goede toekomst voor Groningen. We spreken in ons jubileumjaar jaar zes mensen die ieder vanuit een andere rol betrokken zijn bij ons programma. Zij vertellen over hun ervaring. Tijdens dit jubileumjaar verschijnt iedere twee maanden met één van hen een interview. In dit interview vertelt raadslid van gemeente Het Hogeland over de projecten van het nationaal programma in de gemeente. Benieuwd naar de andere interviews? Bekijk dan onze jubileumpagina.
Als raadslid van gemeente Het Hogeland kijkt Bernd de Jong met trots naar de impact van Nationaal Programma Groningen. Bernd: “Van onderwijs tot recreatieve projecten en van cultuur tot historie: al die projecten bij elkaar hebben dit gebied echt een boost gegeven.”
Jong en oud kan profiteren van Nationaal Programma Groningen, heeft raadslid Bernd de Jong van Het Hogeland inmiddels gezien. Bernd: “Het programma heeft een hele hoop losgemaakt. Projecten die anders niet of maar deels konden doorgaan, zijn nu wel gerealiseerd. Het gaat om veel verschillende projecten, voor elke leeftijd. Van onderwijs tot recreatieve projecten en van cultuur tot historie. Al die investeringen bij elkaar hebben dit gebied echt een boost gegeven. Iets om trots op te zijn.”
Misschien was dit anders ook allemaal wel gebeurd, maar dan soberder of minder fraai. Het programma gaf en geeft slagkracht.
Aantrekkelijk
Bernd doelt met de projecten bijvoorbeeld op het herstellen of moderniseren van dorpscentra. “In een aantal dorpen is fors extra geïnvesteerd in de grote voorzieningen. Dat is onder meer goed voor de aantrekkelijkheid van de winkelgebieden. In Uithuizermeeden is bijvoorbeeld een transformatie gekomen in de centrumplannen: van leegstaande winkels naar levensloopbestendig wonen in het centrum. Dat is weer positief voor zo’n gebied, voor de levendigheid. Maar er is ook veel aandacht in onze gemeente voor groen, voor de biodiversiteit. En Tijd voor toekomst is gestart. Ook zo’n mooi project, voor kinderen. Basisscholen verbreden hun aanbod en geven leerlingen daardoor meer mogelijkheden. Misschien was dit anders ook allemaal wel gebeurd, maar dan soberder of minder fraai. Het programma gaf en geeft slagkracht. De ambities van de initiatiefnemers zijn overeind gebleven. Er is heel veel gebeurd in korte tijd.”
Mooie locatie
Een van de meest zichtbare projecten is de Enne Jans Heerd in Maarhuizen. Dat was een oude, vervallen monumentale boerderij, die nu helemaal is opgeknapt. Tegenwoordig is de plek, inmiddels genaamd Op Maarhuizen, een culturele hotspot en ontmoetingsplek voor Groningers en iedereen daarbuiten. “Dit soort plekken zijn bij ons in de omgeving schaars. Op deze mooie locatie, langs het Pieterpad, kun je de eigenheid van het gebied zien. Tijdens het jaarlijkse muziektheater Zummerbühne kwamen er tienduizenden mensen naar Maarhuizen. Dat geeft een enorme impuls voor de regio. Denk alleen al aan de horeca.”
We hopen in de toekomst nog heel veel initiatiefnemers blij te maken.
Keuzes
Toch had de gemeenteraad de afgelopen vijf jaar ook weleens lastige afwegingen, vertelt Bernd. “Als raadslid beoordeel je de plannen. Het gaat om miljoenen en je wilt wel de juiste scherpe keuzes maken. Het is best moeilijk om het geld te verdelen. Als raad lopen we daar soms mee te worstelen. Je wilt dat projecten ook voor de verre toekomst geschikt zijn. Maar er is ook de wens om in het hier te profiteren. Soms zijn dat lastige keuzes. En daar hebben we nog steeds mee te maken. Aan de andere kant heb je ook weer de blijdschap van initiatiefnemers als hun project door kan gaan. We hopen in de toekomst nog heel veel initiatiefnemers blij te maken.”