Jongere die een aanvraag deed bij het Loko Loket om een spooktocht te organiseren voor jongeren in de buurt

“Spooktocht bracht jongeren samen”

Er gebeurde niet zo veel voor jongeren in Hoogezand, vond Jakko Bos (18). Daarom organiseerde hij met een bijdrage van het Loko Loket een spooktocht in zijn dorp. Jakko: “Het was een topavond.”

Het Loko Loket is er voor jongeren die goede ideeën hebben voor activiteiten en evenementen in hun straat of dorp. En zo’n goed idee had Jakko Bos wel! Jakko: “Normaal is er niet zo veel te doen in Hoogezand. Het leek me daarom leuk om iets te organiseren. In het voorjaar van 2023 had ik het daarover met jongerenwerker Mirjam. Toen ontstond het idee voor een spooktocht. Ik vroeg ook een vriend van mij om te helpen en zo werd het plan steeds concreter. Uiteindelijk vroegen we meer jongeren uit het dorp om te helpen. En we kregen vanuit het Loko Loket € 1000 om dit te organiseren. Uiteindelijk deden er honderd jongeren mee. Dat was ook de max, in verband met de vergunning. Er hebben dertig vrijwilligers geholpen.”

Drie thema’s

Het groepje vrienden ging enthousiast aan de slag met voorbereidingen, zoals brainstormen over de precieze invulling van de spooktocht, het bedenken van thema’s, bouwen van het decor en het uitzoeken van locaties. Dit deden ze samen met Mirjam en andere jongerenwerkers. Jakko: “Ons doel was om jongeren een leuke dag te geven en om hen samen te brengen door middel van de spooktocht. Dat kon door de bijdrage van het Loko Loket. Dat gebruikten we bijvoorbeeld voor de kleding, schminck et cetera.”

En toen was het zover. Het decor stond klaar op verschillende plekken in het Gorechtpark en er waren veel figuranten uit het dorp en de omliggende plaatsen. Allemaal mooi geschminkt door enthousiaste vrijwilligers. “Begin van de avond startten de jongsten en hoe later het werd, hoe ouder de deelnemers. En hoe enger de tocht. Het verzamelpunt was in het jongerencentrum. Met een busje werden de jongeren naar het park gebracht. Tijdens de rit begon de spanning al, door de bestuurder die verkleed was en een verhaal vertelde. We hadden gekozen voor drie thema’s die terugkwamen in de spooktocht: sprookjes, films en Tsjernobyl. Onderweg kwam je dus allerlei superenge dingen en mensen tegen in dit thema. Mooi om te zien hoe zo’n activiteit mensen samen kan brengen. Onder de figuranten zijn ook nieuwe vriendschappen ontstaan, door het samenwerken. Voor de aankleding zijn de vrijwilligers zelf aan de slag gegaan en daarvoor hadden ze elkaar nodig. Er zijn hele constructies getimmerd en daardoor ontstonden mooie gesprekken.”

Topavond

Het was eng, de spooktocht, hoorde Jakko van veel mensen. “Bijna iedereen vond het heel spannend. Zelf was ik een vliegende keep. Ik fietste rond en hielp waar nodig. Ik heb ook nog een groepje laten schrikken. Per ongeluk dan. Ik fietste de hoek om en ze schrokken van mij. Dat was niet de bedoeling, maar het was wel leuk.”

Een topavond, noemt Jakko de spooktocht. “Ik ben trots op de figuranten, op hoe ze er vol voor gingen om de spooktocht tot een succes te maken. Blij was ik ook met zo veel aanmeldingen en alle positieve reacties. Ik hoorde van veel jongeren dat ze een superleuke avond hadden gehad. En dat ze blij waren dat er eindelijk weer wat groots werd georganiseerd. Ik ben ook wel een beetje trots op mezelf, dat dit allemaal gelukt is. Er hing echt een mooie sfeer. Zo mooi, dat ik van verschillende jongeren de vraag krijg wanneer de volgende is. Of die er komt, weet ik nog niet zeker, maar ik denk het wel. Wie weet eind van dit jaar.”


Lees meer…