Thijs Vos, vrijwilliger voor het project Jongerenwerk+

“Dankzij het jongerenwerk heb ik mij enorm kunnen ontwikkelen!”

Hij was nog maar tien jaar en had toen al ideeën om iets voor jongeren te doen. Samen met klasgenootjes zorgde hij voor de start van de GameDungeon voor tieners in het Woldwijckcentrum. Zo kwam hij in aanraking met jongerenwerker Patrick die nu verbonden is aan Jongerenwerk+, een onderdeel van het lokale programma ‘Hart voor Midden-Groningen’. Thijs bleef als vrijwilliger actief meedoen en vooral ook meedenken in het jongerenwerk. Een portret van Thijs Vos, inmiddels achttien jaar.

Hij oogt nog jong maar weet al heel goed zijn mening te geven over wat er zoal gebeurt in het huidige jongerenwerk. Thijs: “Toen ik een jaar of tien was hadden we met een groepje leerlingen van mijn klas het plan om een ruimte te creëren waar jongeren samen konden gamen. Want we merkten toen al de overgang van het voetballen op het schoolplein naar de Playstation. We zagen dat tieners niet meer de deur uitkwamen en thuis gingen gamen. Als we toch gaan gamen, waarom niet samen, was ons idee. We deden toen mee aan ‘De Vonk’ van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. En op de Dag van het Park wonnen we een prijs om ons idee uit te kunnen voeren. Zo kwam ik in contact met Patrick, de jongerenwerker van Kwartier, Zorg & Welzijn.”

De ruimte kwam er en nog steeds kunnen tieners tussen 9 en 16 jaar daarvoor terecht in het Woldwijckcentrum. Toen Thijs wat ouder werd kwam hij ook geregeld in het jongerencentrum Amovement. Daar hielp hij al gauw mee met het organiseren van activiteiten, bij verschillende projecten en bij dagelijkse dingen als het netjes houden van het pand.

Ik was eerder nog niet zo goed om in het openbaar wat te zeggen, bijvoorbeeld als ik voor de klas stond.

In het jongerenwerk heeft Thijs zich kunnen ontwikkelen, zo vindt hij zelf. “Ik was eerder nog niet zo goed om in het openbaar wat te zeggen, bijvoorbeeld als ik voor de klas stond. Maar door het organiseren kreeg ik een voorzittersrol en leerde dat steeds beter. Het gaat mij nu heel gemakkelijk af tijdens een presentatie of bij het organiseren van een activiteit. Dat heeft ook mijn studiekeuze bepaald, ik doe nu HBO-verpleegkunde en wil misschien de verslavingszorg in. Maar het kan ook zijn dat ik hierna nog Social Work ga doen en jongerenwerker wordt. Die sociale kant ligt mij wel. Ik merk ook dat ik gemakkelijk contact maak met mensen.”

Thijs is blij dat hij allerlei dingen heeft kunnen leren door het jongerenwerk. “Veel meer dan in het onderwijs. Daar is te weinig ruimte voor. Hier kun je vaardigheden die je leuk vindt, leren in de praktijk. Hier is er ruimte voor. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren, andere jongeren aansturen, maar ook communiceren. Verder zie je in het jongerencentrum heel veel verschillende culturen, achtergronden en denkwijzen.”
Jongerenwerker Patrick Folgerts: “Het verhaal van Thijs is in een notendop hoe we bezig zijn met jongeren. Zowel in het reguliere maar vooral ook in Jongerenwerk+. We proberen om jongeren vroegtijdig met eventuele hulpvragen sturing te geven om later zelfstandig en redzaam te worden.”

Ik denk dat als je te veel in je eigen groep blijft er ook minder tolerantie is tegenover anderen. En je dus ook minder leert van anderen.

Thijs: “Ik vind mijzelf vrij ruimdenkend en door je open te stellen voor anderen, krijg je ook meer begrip voor andere leefgewoonten. In Nederland lees en zie je dat veel mensen dat minder hebben. En ik ben blij dat ik dat meer heb ontwikkeld door met andere mensen in aanraking te komen. Er zijn mensen in de samenleving die liever omgaan met hun eigen groep dan met mensen van een andere cultuur of ideologie. Maar ik denk dat als je te veel in je eigen groep blijft er ook minder tolerantie is tegenover anderen. En je dus ook minder leert van anderen. Ik denk dat je je op dit vlak, al op jonge leeftijd kunt ontwikkelen door allerlei projecten in het jongerenwerk.”

Thijs vindt het jammer dat jongeren op straat vaak met de nek worden aangekeken, dat ze alleen maar overlast geven. “Maar ze zitten daar met een reden en er wordt vaak niet gekeken naar die reden. Ik vind dat je je altijd moet afvragen waarom iemand in de problemen zit. Ga met ze in gesprek en neem ze serieus. Maar benader ze niet bij voorbaat als probleemjongeren. Dat heb ik wel geleerd door het jongerenwerk.”

Of Thijs echt jongerenwerker wordt of in de verslavingszorg terecht komt, dat weet hij nu nog niet. “Jongerenwerkers werken vaak preventief en verslavingsdeskundigen zijn meer de brandjes aan het blussen. Ik vind beide belangrijk. De wereld van jongeren spreekt me wel heel erg aan, dat is zeker!”


Lees meer…