Groningse jongeren brengen leeftijdsgenoten samen

Vorig jaar startte een bijzondere pilot: het Loko Loket. Een subsidieregeling speciaal gericht op Groningse jongeren tussen de 12 en 24 jaar. We geven jongeren de mogelijkheid om impact te maken in hun eigen omgeving, ze kunnen daarvoor maximaal € 1000 aanvragen. Inmiddels zijn behoorlijk wat ideeën gerealiseerd.

Goedgekeurde projecten

De goedgekeurde projecten hebben een belangrijke overeenkomst: de jongeren zorgen voor verbinding tussen leeftijdsgenoten met dorps- en wijkgerichte activiteiten. De eerste bijdrage van het Loko Loket is bijvoorbeeld toegekend aan een groep enthousiaste jongeren die een spooktocht organiseerden en dat in de komende jaren vaker willen gaan doen. Hun doel: leeftijdsgenoten in Hoogezand samen brengen en een leuke dag geven. De initiatiefnemers gaven aan dat er normaalgesproken voor hen niet zoveel te doen is. Van de bijdrage van het loket hebben ze bijvoorbeeld kleding en schmink aangeschaft. Dertig vrijwilligers werkten samen om 100 deelnemers een fantastische dag te bezorgen. In een interview vertelt één van de initiatiefnemers Jakko: “Jongeren waren blij dat er eindelijk weer wat groots werd georganiseerd. Mooi om te zien hoe zo’n activiteit mensen samen kan brengen. Onder de figuranten zijn ook nieuwe vriendschappen ontstaan, door het samenwerken.” Een greep uit de andere goedgekeurde ideeën: het opstarten van een jeugdsoos, vaste game-avonden in een dorpshuis, een neon party waarvan de opbrengst voor Stichting MS Research is en de herinrichting van een speeltuin.

Succesvolle pilot

Er zijn weinig mogelijkheden voor jongeren om een subsidie aan te vragen. Daarnaast zijn die subsidies vaak moeilijk vindbaar en ingewikkeld om aan te vragen. Daarom startten we een pilot met een laagdrempelige subsidieregeling, gericht op jongeren. De pilot zou een looptijd van één jaar hebben, maar door groot succes was het budget na tien aanvragen binnen een half jaar al volledig verbruikt. Jongeren gaven aan blij te zijn met de optie om zelf geld aan te vragen voor hun initiatief. We verlengen het loket daarom met vijf jaar.

Samenwerking met Groninger Dorpen

Groninger Dorpen is de koepel van alle buurt- en dorpshuizen en dorpsorganisaties in de provincie Groningen. Zij spreken veel lokale jongeren(werkers). Daarnaast heeft Groninger Dorpen veel ervaring met subsidieregeling en kunnen zij snel aan de slag met aanvragen. Daarom werken wij met hen samen bij de uitvoering van het Loko Loket. Als een aanvraag aan de voorwaarden voldoet, volgt een presentatie van de jongeren aan een jury. Deze bestaat uit een adviseur van Groninger Dorpen en een adviseur uit ons programma. Zij beslissen na een kort overleg op locatie direct of het idee uitgevoerd kan worden en hoeveel geld ze beschikbaar stellen.

Ben jij tussen de 12 en 24 jaar en heb jij ook een goed idee?


Lees meer…