Finale scholenchallenge

Jong talent zet de zorg op z’n kop: “Jongeren zien kansen waar anderen obstakels zien”

Na een spannende finale van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst 2024’ zijn de winnende zorginnovaties bekendgemaakt. De 51 teams van scholieren en studenten uit Groningen, Friesland en Drenthe kregen drie minuten de tijd om hun oplossing te presenteren voor actuele zorgvraagstukken en de kritische jury (dragons) te overtuigen. De winnaars krijgen de kans om hun idee écht tot leven te brengen en de zorg van morgen te veranderen.

Van slimme wearables voor valdetectie tot sensoren in schoenen voor slechtzienden, de ideeën die de leerlingen tijdens de hackathon ontwikkelden, geven een unieke blik op de toekomst van de zorg. “Jongeren denken vaak nét even anders. Ze zien kansen waar anderen obstakels zien en komen met oplossingen die echt vernieuwend zijn”, aldus Nienke Baars, directeur van ons programma. “Dit maakt hen een onmisbare kracht in de toekomst van onze zorg.”

Winnaars

Op drie verschillende locaties, verspreid over de drie noordelijke provincies, vond tegelijkertijd de Dragons’ Den plaats.

Winnaar Groningen

De Dragons’ Den vond plaats in de Statenzaal van het provinciehuis in Groningen. Het winnende team in Groningen is MedBite van Alfa-college. Het team blonk uit met hun innovatieve oplossing: een eetbaar medicijnbakje. Met hun unieke idee wisten ze de jury te overtuigen, vooral over het toevoegen van smaakjes zoals aardbei en banaan voor kinderen, waren zij erg enthousiast. Daarbij zag de jury een breder afzetgebied voor zich, voor mensen met mentale problemen of spreekangst. Het team gaat verder aan de slag met het ontwikkelbudget om hun concept verder te realiseren. “We hebben een simpel idee dat echt grote problemen kan oplossen. Onze volgende stap is om een 3D-printer te bestellen, die eetbaar materiaal kan printen”, aldus teamlid Mees.

Winnaar Drenthe

Ook in Drenthe was de Statenzaal gereserveerd voor de enthousiaste jongeren. Het winnende team in Drenthe is team FcKan van het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Hun idee: een bril met sensoren die blinden en slechtzienden waarschuwt bij obstakels en objecten op ooghoogte. Iets wat een normale taststok niet doet. Ze maken gebruik van het hoorzintuig en het tastzintuig, door de drager van de bril te waarschuwen met geluiden en vibraties. Jurylid Lieke Brons van Practor Zorg en Technologie: “Ze hebben heel goed de doelgroep erbij betrokken, een heel realiseerbaar en toepasbaar idee. Ze hebben gebruikgemaakt van huidige technologie voor een nieuwe toepassing. De leerlingen zijn door het dolle heen: “We gaan hier zeker een vervolg aan geven!”

Winnaar Friesland

In Friesland vond de Dragons’ Den plaats in het auditorium van het Linde College in Wolvega. De overall winnaar is team Straight Flushers van CSG Liudger in Drachten. Zij bedachten een ‘slimme bokaal’ waarin patiënten vanuit huis urine kunnen verzamelen. In de bokaal zitten sensoren die direct metingen kunnen uitvoeren en zelfs diagnosticeren. De jury was onder de indruk van dit idee: “Op deze manier is het verzamelen van urine voor een patiënt veel fijner omdat het vanuit huis kan. We hebben dit idee gekozen als winnaar omdat het veel impact kan maken: nu en in de toekomst”, aldus jurylid Jessica Knopper van Care About IT.

Slimme Zorg

Bijna 300 jongeren van 14 scholen uit Groningen, Friesland en Drenthe namen deel aan de scholenchallenge, die begon met een hackathon op 19 en 20 september. In dertig uur werkten ze aan oplossingen binnen het thema ‘slimme zorg’. Van hoe om te gaan met afval na een operatie tot het bedenken van een game die stressverlagend werkt tijdens het wachten op onderzoeken en ingrepen. De vraagstukken kwamen vanuit échte opdrachtgevers, zoals ziekenhuizen en (innovatieve) zorginstellingen uit Noord Nederland. De opdrachtgevers: UMCG, Treant Ziekenhuis, Anders werken in de zorg Fryslân, HTRIC, Health Hub Roden en TZA Drenthe-Groningen.

Over de Dragons’ Den

De Dragons’ Den is onderdeel van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ en werd georganiseerd door ons programma in samenwerking met Stichting Technasium, provincie Groningen en provincie Drenthe. Het doel van de scholenchallenge is om jongeren actief mee te laten denken én doen aan de toekomst van hun eigen regio.


Lees meer…