wij hebben de toekomst
Terugblik 2024
Jongeren hebben allerlei ideeën over wat zij belangrijk vinden voor hun toekomst. Ook op het gebied van zorg. Vlak na de zomervakantie organiseerden wij de derde editie van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’. Een challenge voor scholieren van technasium-, vmbo- en mbo-scholen in Groningen, Drenthe en Friesland met als thema slimme zorg.
Zorgvraagstukken
- Track 1 – Da’s handig
Ontwerp een hulpmiddel of slimme aanpassing op een bestaand product voor iemand met een beperking ten gevolge van een handicap of ziekte
Opdrachtgever: Health Hub Roden - Track 2 – Operatie Afval
Bedenk manieren om de enorme hoeveelheid afval die in ziekenhuizen overblijft na behandelingen of operaties te verkleinen.
Opdrachtgever: HTRIC, UMCG - Track 3 – Mens erger je niet
Bedenk – gebruik makend van gametechnologie – iets stressverlagends om 1) de tijd mee door te komen als je in het ziekenhuis ligt om uit te zieken of wacht op bezoek, de verpleging of een ingreep. Of 2) iets dat afleidt van een vervelende of pijnlijk behandeling.
Opdrachtgever: Ziekenhuis Treant, IT Hub - Track 4 – Opa & Oma
Ontwikkel een product of dienst waarmee ouderen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen.
Opdrachtgever: TZA Drenthe – Groningen, Anders werken in de zorg Fryslân - Track 5 – Poep en Plas
Dat wat in de toiletpot komt vertelt ons veel over onze gezondheid. Daarom moeten mensen dat soms verzamelen en inleveren om te laten testen. Bedenk iets dat het verzamelen voor mensen makkelijker maakt óf iets waarmee verzamelen niet nodig is omdat in het toilet thuis al metingen kunnen worden gedaan.
Opdrachtgever: UMCG
Hackathon
Dertig uur non-stop aan de slag? Ja dat klopt! Dat doe je in een hackathon. Tijdens de hackathon gaat elk team, met daarin vier tot zes deelnemers, dertig uur op school bezig met het uitwerken van een idee voor één van de bovenstaande vijf voedselvraagstukken.
Dragons’ Den
Acht weken na de hackathon was het tijd voor de Dragons’ Den: de jongeren gaven een pitch met hun idee in de provincie waar hun school staat (Groningen, Friesland of Drenthe). De winnaars:
Overall winnaar Groningen – MedBite van Alfa-college, bedacht een eetbaar medicijnbakje
Overall winnaar Drenthe – FcKan van het Roelof van Echten College. Hun idee: een bril met sensoren die blinden en slechtzienden waarschuwt bij obstakels en objecten op ooghoogte.
Overall winnaar Friesland – Straight Flushers van CSG Liudger in Drachten. Zij bedachten een ‘slimme bokaal’ waarin patiënten vanuit huis urine kunnen verzamelen.
“Jongeren zijn vindingrijk en creatief, we zijn erg benieuwd wat zij weten te bereiken in die dertig uur én daarna.”
– JORIEN DE LEEUW, ADVISEUR JONGERENPARTICIPATIE