Syngas BioMCN

Duurzaam grondstoffen winnen en ze omzetten in andere materialen, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van de vrijgekomen energie.

In het chemische cluster in de Eemsdelta werkt een groep ondernemers aan het winnen van duurzame grondstoffen. Zij zetten deze grondstoffen om naar andere materialen, zoals grond- en hulpstoffen voor voeding, cosmetica, medicijnen en motorolie.

Het doel is om de energievoorziening te verduurzamen, de chemie te vergroenen en de uitstoot van CO2 te verminderen tot nul. Het chemiecluster in de Eemsdelta is belangrijk voor de economie, met ongeveer 150 bedrijven en 5,000 werknemers. De industrie is nu namelijk energie-intensief en veroorzaakt een impact op het milieu, voornamelijk door CO2-uitstoot, warmteafgifte en lozingen in het oppervlaktewater. In 2015 was de CO2-uitstoot van de chemie in de regio volgens de CO2-monitor van de provincie Groningen 664 kiloton. De toekomst van de bedrijven in de Eemsdelta hangt af van het verduurzamen van de energievoorziening, vergroening van de chemie en het verminderen van CO2-uitstoot.

Nieuwe productielijn

Daarom moet bij de productie van methanol synthesegas worden geproduceerd. Dit is een gasmengsel van koolstofmonixide en waterstofgas. In Duitsland werd dit mengsel voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om synthetische motorbrandstoffen te produceren, omdat ze geen goede toegang hadden tot oliebronnen. Momenteel gaat dit gasmengsel in de Eemsdelta verloren. De bouw van een nieuwe productielijn maakt het mogelijk om synthesegas nuttig te benutten, zowel technisch als economisch.

Afgebroken

Het realiseren van dit project is helaas niet gelukt. Door aanhoudende hoge gasprijzen is één van de fabrieken in 2022 voor 3 tot 5 jaar gesloten. Het project is alleen haalbaar als beide fabrieken in gebruik zijn. Daarom is het project vroegtijdig afgebroken. In totaal heeft OCI Methanol Europe drie miljoen euro aan kosten gemaakt, de bijdrage van ons programma bedroeg 100.000 euro. Onder andere voor inspectie, reparatie van leidingwerk, het wijzigen van huidige tools (om ze geschikt te maken voor het proces) en projectmanagement zijn kosten in rekening gebracht.


Contactpersoon project
Meer informatie
Dit project maakt deel uit van provinciaal programma:

Het provinciaal programma draagt bij aan projecten die vaak gemeentegrens overstijgend zijn, maatschappelijke thema’s waar vaak een provinciale aanpak voor nodig is.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Status
Aanvrager
Provincie Groningen
Bijdrage aan ambities
Partners
BioMCN, Stork Turbo Services
Projectbudget
€ 3.200.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 100.000