Thijs Meijer is student Built Environment aan de Hanzehogeschool Groningen en vanaf het begin betrokken bij Toukomst. Nou ja, betrokken… Laten we het anders zeggen: hij is fan van het eerste uur. “Dit project is uniek.”
“Begin vorig jaar vertelde een docent me over een nieuw project, waarvan hij dacht dat het wel iets voor mijn afstudeerstage zou zijn. Hij had het over Toukomst; ik was gelijk enthousiast. Toukomst is uniek, niet alleen vanwege de omvang – de hele provincie Groningen, maar ook vanwege het participerende karakter: iedereen mag meedoen. Hoe tof is dat?
Toukomstteam
Vanuit het Kenniscentrum NoorderRuimte ben ik als stagiair onderdeel van het projectteam van Toukomst. Dit team buigt zich over vragen als: hoe halen we zoveel mogelijk ideeën voor de toekomst van Groningen op? En: hoe komen we hierover met Groningers in gesprek? Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor de studenten die voor Toukomst verschillende activiteiten uitvoeren, zoals de ;Toukomsttour en het Toukomstspel.
We spreken de Groningers aan en laten hen nadenken over wat zij willen en wat zij nodig hebben
De reacties over Toukomst zijn in het begin vaak een beetje sceptisch. Want: hoe laat je nu inwoners projecten verzinnen voor de hele provincie? Als ik het initiatief wat verder toelicht, zie ik de ander enthousiast worden. Mensen vinden het eigenlijk heel leuk dat je als inwoner kunt bijdragen aan de toekomst van je provincie.
Wat willen Groningers?
Ik heb gekozen voor de wat minder technische kant van mijn studie; het deel dat voorafgaat aan het ontwerp: wie zijn de mensen die van het ontwerp gebruik moeten maken en wat hebben zij nodig? Het mooie hiervan is dat je echt het contact aangaat met de gebruiker. En zo werkt het eigenlijk ook bij Toukomst.
Supertoffe projecten
Wat ik van Toukomst verwacht? Supertoffe projecten! Ik hoop daarbij echt op een diversiteit aan ideeën en thema’s. Het mag alle kanten op: van een nieuwe spoorlijn tot hoe om te gaan met krimp. Van energietransitie tot bijzonder wonen. Het hoeft niet per se iets tastbaars te zijn. Het kan ook gaan over bijvoorbeeld een basisinkomen of een nieuwe manier van leren. We laten ons graag verrassen.
Met dit project hopen we de Groningers, na een lastige periode, weer een beetje richting de toekomst te bewegen. Er is in Groningen zoveel moois te zien en te beleven, het is een prachtig stukje Nederland met een bruisende stad, maar ook weidsheid en ongerepte natuur. Daar mag je best trots op zijn.”
Over Kenniscentrum NoorderRuimte
Het Kenniscentrum NoorderRuimte doet praktijkgericht onderzoek naar de gebouwde omgeving in Noord-Nederland. Lectoren, (docent)onderzoekers, studenten en professionals uit het werkveld werken samen aan actuele onderzoeksvraagstukken uit de praktijk. Toukomst is zo’n vraagstuk, waarin NoorderRuimte samenwerkt met Nationaal Programma Groningen en West 8.