Sfeerbeeld voor het thematisch programma van een plaats in de provincie (Winsum) met huizen aan het water en bootjes in het water

Provinciaal programma verbetert welvaart van Groningers

De provincie Groningen gaat de beschikbare 155 miljoen euro uit Nationaal Programma Groningen investeren in duurzame economische ontwikkeling, kennis en vakmanschap, bereikbaarheid en natuur- en landschapsontwikkeling. Dit moet zorgen voor meer welvaart in onze provincie, minder werkloosheid en een hoger besteedbaar inkomen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in gezondheid, het terugdringen van de CO2-uitstoot en meer groen.

Provinciaal programma

Dat staat in het provinciaal programma (ook wel bekend als thematisch programmaplan) van de provincie Groningen, dat is goedgekeurd door ons bestuur. De provincie werkt de komende tien jaar samen het bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en andere overheden aan een duurzaam en toekomstgericht Groningen.

Verduurzaming, werkgelegenheid en bereikbaarheid

Gedeputeerde Nienke Homan geeft aan: “Met Nationaal Programma Groningen zetten we extra in op de verduurzaming van bedrijven, energietransitie, het stimuleren van werkgelegenheid en het verbeteren van de bereikbaarheid in de provincie. Daarnaast geven we een impuls aan natuur- en landschapsontwikkeling, waarbij we oog hebben voor klimaatadaptatie, duurzame landbouw, cultuur, erfgoed en toerisme.” Gedeputeerde Mirjam Wulfse wijst op de samenwerking: “Met overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties werken we de concrete invulling verder uit. Met de stappen die we samen zetten, maken we de route naar de toekomst.”

Met Nationaal Programma Groningen zetten we extra in op de verduurzaming van bedrijven, energietransitie, het stimuleren van werkgelegenheid en het verbeteren van de bereikbaarheid in de provincie.

GEDEPUTEERDE NIENKE HOMAN

Programma gemeenten en provincie

Als onderdeel van Nationaal Programma Groningen stellen gemeenten in het aardbevingsgebied een eigen lokaal programma op. Deze programma’s richten zich op onderwerpen die lokaal of regionaal spelen. Het provinciaal programma gaat over onderwerpen waar een provinciale aanpak voor nodig is, gericht op de gehele provincie. Voor al deze programma’s is het van belang dat ze op elkaar aansluiten en bijdragen aan onze vier ambities: economie, werken en leren, leefbaarheid, natuur en Klimaat. Op deze manier stimuleert de provincie structureel de brede welvaart voor alle Groningers.

Goede ideeën

Zodra Provinciale Staten het programma heeft vastgesteld maakt de provincie een inventarisatie van projecten. De provincie nodigt vervolgens het bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en andere overheden uit om goede ideeën aan te dragen en mee te werken. Dit zodat begin 2021 kan worden gestart met de eerste projecten.


Lees meer…