Trekkershut Camping Holland Poort

Nieuwe start voor Camping Holland Poort Westerveld

Dit voorjaar opende de totaal vernieuwde Camping Holland Poort Westerveld. Inwoners en voetbalvereniging Nieuweschans (eigenaar van de camping die naast het sportpark ligt) wilden de in verval geraakte camping weer nieuw leven inblazen. Ze sloegen de handen ineen. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers én financiering vanuit het Impulsloket is de camping nu een trekpleister voor het dorp.

Dick Smook heeft als voorzitter van voetbalvereniging Nieuweschans niet alleen de voetbalclub onder zijn hoede, maar ook de camping. “Ja, dat is best bijzonder”, lacht Dick. “Al sinds de jaren tachtig is onze voetbalvereniging eigenaar van het terrein. De camping ligt naast ons sportpark in Bad Nieuweschans en gasten konden gebruikmaken van het sanitair in ons sportcomplex. Maar door gebrek aan geld konden we de voorzieningen niet verbeteren, waardoor de camping in verval raakte. Samen met Dorpsbelangen Nieuweschans bedachten we een plan om de camping helemaal te vernieuwen, zodat we onze mooie gemeente aantrekkelijker konden maken voor toeristen. De gemeente ondersteunde het plan en dankzij de hulp van fondsenwerver Gerrit Smit, kregen we het qua budget voor elkaar.”

Samen met Dorpsbelangen Nieuweschans bedachten we een plan om de camping helemaal te vernieuwen.

3000 vrijwilligersuren

Vanuit het Impulsloket kwam er ruim € 92.400 beschikbaar voor het vernieuwen van de camping. Sinds 1 mei is de camping weer helemaal up-to-date. De camping heeft nieuwe trekkershutten (zie foto), een receptie, modern sanitair (ook geschikt voor mindervaliden), goede stroom- en watervoorzieningen, wifi-verbinding én camperplaatsen met een stortput voor chemische toiletten. Tegelijkertijd is met subsidie vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het sportcomplex zelf aangepakt, met zonnepanelen, een vernieuwde kantine en kleedruimtes. De hele renovatie duurde met elkaar ongeveer anderhalf jaar.

Met elkaar zitten er 3000 vrijwilligersuren in dit project. Ik ben echt heel trots op al die betrokken leden van onze club.

“Het was een ontzettend grote klus die we best hebben onderschat”, blikt Dick terug. “En je hebt bij dit soort projecten natuurlijk altijd tegenvallers. Want wat doe je als de riolering verzakt blijkt te zijn en het € 10.000 meer gaat kosten? Uiteindelijk hebben we met een hele groep vrijwilligers veel klussen zelf gedaan. Vooral het tweede elftal van onze club heeft in de laatste maanden enorm veel uren geholpen. Met elkaar zitten er 3000 vrijwilligersuren in dit project. Ik ben echt heel trots op al die betrokken leden van onze club.”

Drukbezette camping

Alle inspanningen waren niet voor niets. Sinds de heropening van de camping op 1 mei, is het voortdurend goed bezet. Door de ligging vlakbij de grens met Duitsland, weten veel passanten de camping te vinden voor een overnachting. Ook voor fietsers en wandelaars blijkt de camping een prachtige uitvalsbasis.

Dick: “We hebben twee beheerders die zich dag en nacht inzetten voor de camping. Door het succes is er natuurlijk wel voldoende toezicht en schoonmaak nodig. Zij stoppen na dit seizoen, dus we starten een zoektocht naar nieuwe beheerders.”

Alle inspanningen waren niet voor niets. Sinds de heropening van de camping op 1 mei, is het voortdurend goed bezet.

Extra inkomsten

De extra inkomsten die de sportclub uit de camping krijgt, zijn volgens Dick geen overbodige luxe. “Onze gemeente is niet rijk, waardoor de subsidies alleen maar teruglopen. En we willen heel graag onafhankelijk blijven. Daar helpt de camping ons bij. Een bijkomend voordeel is dat we binnenkort een mooi trainingsweekend voor ons tweede elftal kunnen organiseren mét overnachting op de camping!” Benieuwd hoe de camping er nu uitziet? Kijk dan op: camping-hollandpoort.nl.


Lees meer…