Op 15 en 16 september was de aftrap van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ met een spectaculaire hackathon. Scholieren gingen dertig uur lang aan de slag met een energievraagstuk. Non-stop. Jorien de Leeuw, adviseur jongerenparticipatie en hackathons, kijkt enthousiast terug op het event.
Jorien: “Wat een energie, enthousiasme en optimisme zagen we. En wat een creativiteit en hoge kwaliteit. Als Nationaal Programma Groningen zijn we gericht op de toekomst. Dan kan het niet anders dan dat je ook de stem van jongeren laat horen. Een hackathon, met als thema energietransitie, blijkt daarvoor de perfecte manier. Zo krijgen de jongeren een stukje regie over hun wereld, over de dingen die zij belangrijk vinden. Tijdens deze hackathon – een ontwerpwedstrijd in het tempo van een snelkookpan – werkten scholieren in 33 teams aan een energievraagstuk, dertig uur lang, vrijwel achter elkaar. Spectaculair! Aan het eind van dag twee pitchten ze in een video hun plan; de jury koos uiteindelijk vier winnaars in verschillende categorieën.
Als Nationaal Programma Groningen zijn we gericht op de toekomst. Dan kan het niet anders dan dat je ook de stem van jongeren laat horen.
Niet geremd
Jongeren zijn in hun denken niet zo geremd. Zijn minder bezig met hoeveel hun plan kost, en of mensen erop zitten te wachten. Daardoor denken ze buiten de kaders en komen ze met creatieve ideeën. Dat zag je bijvoorbeeld in de dicht-bij-huis-oplossingen. ‘Hoezo kan ik de energie die ik overhoud van mijn zonnepanelen niet geven aan mijn buurman die het niet zo breed heeft?’ Maar ook in de grootsere plannen, als hele systemen voor energiebelasting die op de schop gaan. Ontzettend leuk, dat out of the box-denken.
Jongeren zijn in hun denken niet zo geremd. Zijn minder bezig met hoeveel hun plan kost, en of mensen erop zitten te wachten. Ze denken buiten de kaders en komen met creatieve ideeën.
Voorbij grenzen
Aan de hackathon deden scholen uit Groningen, Drenthe en Friesland mee. Waarom alle drie, denk je misschien. Nou, ten eerste omdat we zien dat grote thema’s als wonen, werken en studeren, maar ook de energietransitie niet aan grenzen gebonden zijn. Hoe mooi is het om in de hele noordelijke regio kansen te verzilveren? Daarnaast werkt Nationaal Programma Groningen vanaf dag één samen met Stichting Technasium, die actief is in die drie provincies. Nu hebben we een breed speelveld voor de scholenchallenge, dat is interessant voor de competitie.
Tentjes in school
De eerste en laatste uren van de hackathon zat ik in het kloppend hart: de studio. De rest van de tijd zat ik zo’n beetje constant op Discord en YouTube, waar alles live te volgen was. Die online live verbinding was ook fijn voor ouders, vrienden en klasgenoten van de deelnemers. Zo waren die er toch een beetje bij. Tentjes in de school, met z’n allen pizza eten, zelfgemaakte shirts, noem maar op: het was mooi om te zien dat veel scholen echt hadden uitgepakt. En dan natuurlijk de ideeën zelf. Zo inspirerend, deze eerste plannen. Waar resulteert dit in? Ben heel benieuwd.
Op dit moment werken de teams hun ideeën verder uit tot uitvoerbare oplossingen, samen met klasgenoten. Ze krijgen hulp van bedrijven en kennisinstellingen die ook iets met het thema hebben. Veel partijen willen meedoen – voor hen zijn deze leerlingen natuurlijk super interessant – want: enthousiast én geïnteresseerd in techniek en energietransitie!
De scholieren krijgen hulp van bedrijven en kennisinstellingen die ook iets met het thema hebben. Veel partijen willen meedoen – voor hen zijn deze leerlingen super interessant – want: enthousiast én geïnteresseerd in techniek en energietransitie!
Smaakt naar meer
Ik kan niet wachten tot 11 november! Dan pitchen alle 33 teams hun idee in hun ‘eigen’ provinciehuis, tijdens de Dragons’ Den. De jury kiest de winnaar – in elke provincie is dat er één – die een ‘Impact Cheque’ krijgt voor hun plan: een startbedrag en wat verder nodig is voor de daadwerkelijke uitvoering. Al denk ik dat bedrijven, gemeentes of de provincie ook wel andere ideeën gaan oppakken.
Nu we weten dat er zo veel goeds uit een hackathon met jongeren komt, is het eigenlijk niet meer dan logisch dat die een vervolg krijgt. Bij Nationaal Programma Groningen liggen nog genoeg vraagstukken die we graag aan jongeren willen voorleggen. Kortom, dit smaakt naar meer!”