Wat begon als een droom tijdens een kampeervakantie in de Ardennen, werd in 2017 voor Mayke Zandstra en Gijs van Rhijn werkelijkheid. Toen stapten ze voor het eerst binnen in de markante boerderij Enne Jans Heerd, op de wierde Maarhuizen. “We zijn een lange tijd op zoek geweest naar een plek waar we een cultuurinitiatief konden starten. Een plek om te creëren en mensen te inspireren”, aldus Mayke. “Toen kwam Staatsbosbeheer met Enne Jans Heerd op ons pad. Dat was een lot uit de loterij”, vult Gijs aan.
Al was dat lot uit de loterij allesbehalve klaar voor de grootse plannen van het stel. “Toen we voor het eerst binnenstapten woonde er nog iemand anti-kraak en was de boerderij in een verpauperde staat. Toch zagen we direct de potentie en wisten we vrij snel dat we de uitdaging aan wilden gaan”, vertelt Mayke.
Cirkeltje rond
Enne Jans Heerd was toentertijd nog in beheer van Staatsbosbeheer. “Staatsbosbeheer daagde ons uit en vroeg ons of we de Open Monumentendag wilden organiseerden. Dat hebben we gedaan en dit was voor ons ook direct een kans om Enne Jans Heerd ook bij de omgeving onder de aandacht te brengen”, vervolgt ze.
Vervolgens werd het plan van Mayke en Gijs gedurende de jaren steeds weer aangevuld, bijgeschaafd en soms ineens weer een beetje anders. “We hebben te maken met de herbestemming van een bestaand gebouw. Dan ga je een paar keer het cirkeltje rond: van de behoefte en wens in de omgeving, tot de ruimtelijke mogelijkheden en natuurlijk ook het financiële plaatje”, vertelt Gijs.
We praten met veel partijen uit de omgeving. Enne Jans Heerd is een publieke plek met een maatschappelijke functie.
Verbouwing
De boerderij heeft daardoor een indrukwekkende verbouwing achter de rug. “We hebben het zo ingericht dat het nu ruimtes heeft voor theater, horeca, een schuur en een woonhuis. Doordat de boerderij zo verpauperd was hebben we flink moeten restaureren. Uiteraard wel met de inachtneming van de monumentale aspecten. Van het interieur tot de draagconstructie: alles is monumentaal beschermd. Ook is het hele gebouw verduurzaamd”, vult Gijs aan. De totale verbouwing heeft zo’n twee jaar geduurd. En sinds de zomer van 2023 is de Enne Jans Heerd weer open voor publiek, onder de toepasselijke naam Op Maarhuizen.
Activiteiten
Van theatervoorstellingen, tot zaalverhuur, educatieve programma’s en een dagcafé: het stel organiseert allerlei verschillende activiteiten. “Ondertussen is er een stichting die ervoor zorgt dat de boerderij netjes en goed onderhouden blijft. Wij zijn beheerders en eigenaren van ‘Op Maarhuizen’, het bedrijf wat invulling geeft aan de activiteiten in het gebouw. Wij huren de boerderij van de stichting”, legt Mayke uit.
Naast de samenwerking met de stichting en Staatsbosbeheer, werken ze ook samen met bedrijven, organisaties en inwoners uit de regio. “We praten veel met partijen uit de omgeving. Enne Jans Heerd is een publieke plek met een maatschappelijke functie, hierdoor is het belangrijk dat mensen kunnen meedenken en zich welkom voelen.”
Voor jong en oud
Vandaar dat Mayke en Gijs ook een brede doelgroep willen aantrekken. “Van lespakketten voor scholen, tot kunstmiddagen, theater, lezingen en heel veel andere programma’s: we breiden ons aanbod steeds verder uit. Dat doen we in samenspraak met de omgeving.”
We hebben alweer allerlei ideeën voor komende zomer en winter.
Ideeën in overvloed
Maar naast dat uitbreiden, is vooral de basis voor nu belangrijk. “De afgelopen jaren is er veel op ons afgekomen. Vandaar dat onze uitdaging voor de komende periode is om de bedrijfsvoering goed op orde te krijgen. Een beetje rust in de tent en niet iedere keer het wiel opnieuw uitvinden”, legt Gijs uit.
“Maar écht rusten doen we natuurlijk nooit. We hebben alweer allerlei ideeën voor de komende zomer en winter. Van concertjes op de wierde tot wandeltochten en iets met licht in de donkere dagen. Ideeën zat!”, besluit Mayke.
Het project valt onder het lokaal programma van de gemeente Het Hogeland. Nieuwsgierig naar wat er de komende tijd allemaal te doen is Op Maarhuizen? Bekijk dan de website.