Josse Feitsma - projectbegeleider Toukomst

“Enthousiasme en plezier van Toukomstinitiatiefnemers geeft energie”

Josse Feitsma is vorig jaar september begonnen als projectbegeleider bij Toukomst en heeft inmiddels zeven projecten onder zijn hoede. “Het is heel leuk om mensen met zo veel energie en passie bezig te zien.”

Rol als begeleider

“Ik ondersteun en begeleid initiatiefnemers die met een idee zijn gekomen met de verdere uitwerking ervan. Bij het ene project maak ik zo ongeveer deel uit van het projectteam. Bij het andere sta ik iets meer op afstand, maar neem ik regelmatig contact op om de lopende dingen te bespreken. Het ene project heeft wat meer begeleiding nodig dan het ander. Dat hangt ook af van de fase waarin het zit. Ik begeleid bijvoorbeeld Mooi Heem – dat meer biodiversiteit wil brengen op boerenerven. Dat project zit al in de afrondende fase. Een ander project, Veldatlas, dat het digitale museum van het Groninger landschap wil worden, gaat binnenkort starten. Dus zij zijn de afgelopen periode vooral bezig geweest hun idee om te zetten in een goed plan. Veel initiatiefnemers zijn enorm kundig als het gaat om de ideeën die ze inbrengen. Maar ze lopen daarna tegen zaken aan waar ze minder ervaring mee hebben. Denk aan iemand die veel weet over landschapsontwikkeling, maar geen ervaring heeft met het oprichten van een stichting of opstellen van een projectplan. Of wat in een goed jaarplan moet komen. Het leuke is dan om samen op zoek te gaan naar een oplossing. Hoe kunnen we toch zorgen dat het gaat lukken?”

Ik verwacht dat we de komende periode op steeds meer plekken resultaat zullen zien van het harde werk van de afgelopen jaren.

Met oplossingen komen

“De afwisseling in mijn werk vind ik het allerleukst. Daarnaast haal ik veel energie uit het enthousiasme en het plezier waarmee initiatiefnemers hun ideeën steeds een stukje verder proberen te brengen. Veel van hen blijven betrokken bij het project en zien dat ook echt als hun kindje. Het is tof om mensen met zo veel energie en passie bezig te zien met hun project om Groningen nóg iets mooier te maken. Het kan best een uitdaging zijn voor de initiatiefnemer. Als ze naast hun dagelijks leven en werk zo’n heel project gaan starten. Voor veel projecten geldt dan ook dat ze op een gegeven moment moeten professionaliseren. Dan is het heel bijzonder om te zien dat de initiatiefnemers alsnog betrokken blijven. Het contact met deze mensen vind ik inspirerend. Om met ze mee te denken, met oplossingen te komen.”

Van tevoren had ik niet verwacht dat de Toukomstprojecten zo dicht bij de mensen zelf zouden blijven staan.

Elke dag is anders 

“Zaken die nu bij het ene project spelen, spelen misschien over drie maanden weer bij een ander project. Elke week en dag ziet er voor mij daardoor totaal anders uit. Ik leer en ontdek nog steeds nieuwe dingen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit te maken gehad met subsidies. Daar zit ik nu wel redelijk diep in! Ik probeer de initiatiefnemers vaak te spreken. Om te kijken: waar staan we, waar gaan we heen. Verder probeer ik geregeld bij de projecten langs te gaan. Ook heb ik veel overleg met m’n eigen team en met de provincie. Dat gaat dan over afstemming van bijvoorbeeld evenementen of het bespreken van subsidieaanvragen. We krijgen ook te maken met ingewikkelde processen. Processen die nodig zijn om een project mogelijk te maken. Dan merk je gewoon dat het soms best een uitdaging is alles voor elkaar te krijgen. Ondanks dat de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. Ook lastig soms: een aantal Toukomstprojecten raakt regulier beleid van gemeenten, provincie of waterschap. Dan moet je goed zorgen dat je zaken op elkaar afstemt. Dat je elkaar versterkt en elkaar niet onbedoeld in de weg loopt.”

Een belangrijk deel van onze rol is mensen bij elkaar brengen.

Pop-upversie van energiemuseum

“Ik verwacht dat we de komende periode op steeds meer plekken resultaat zullen zien van het harde werk van de afgelopen jaren. Een mooi voorbeeld is EPIQ, een project dat ik begeleid. Dat wordt een museum over energie in verleden, heden en toekomst. Met speciale aandacht voor de aardbevingsproblematiek in de provincie. Een museum staat natuurlijk niet in een jaar. Ze willen toch graag al zichtbaar maken wat we doen bij dit project. Daarom komt er een pop-upversie van het uiteindelijke museum, die zal rondtrekken door de provincie. De toekomstvisie is de jeugd te laten meebouwen aan een positieve mindset en toekomst in Groningen. Daarom is er bij dit project voor gekozen de samenwerking aan te gaan met de Hanzehogeschool in Groningen. Ruim vijftig studenten werken mee aan de totstandkoming van het pop-upmuseum. Van studenten architectuur tot rechten en game design. Super als zo lang aan een project is gewerkt en je daadwerkelijk iets ziet gebeuren!”

Dicht bij de mensen

“Van tevoren had ik niet verwacht dat de Toukomstprojecten zo dicht bij de mensen, bij de indieners zelf zouden blijven staan. Vaak zie je bij dit soort initiatieven toch dat het meer een soort overheidsproject wordt. En inspirerend dat initiatiefnemers er met zo veel plezier aan blijven werken, soms na jaren. Ze hoeven dat niet te doen. Ik vind dat indrukwekkend. De projecten doen ook echt wat met de provincie en met de betrokken mensen. Zo kunnen bijvoorbeeld musea in de provincie, die soms grotendeels op vrijwilligers draaien, zich aansluiten bij Toukomstproject Sterke Musea. Dit project helpt de Groningse Musea onder andere bij het maken van toekomstplannen of het starten van fondsenwerving. Hierdoor kunnen de musea sneller een volgende stap zetten wat ook weer goed is voor het toerisme in de regio en de lokale leefbaarheid. Zo merk je hoezeer we met Toukomst het verschil kunnen maken. Allereerst natuurlijk de initiatiefnemers, maar ook Nationaal Programma Groningen en ikzelf.”


Lees meer…