Met behulp van ons Impulsloket konden Roby en Charlie een foliekas aanschaffen. “Zonder de kas hadden we lang niet zoveel groenten kunnen kweken. Nu hebben we supermooie groenten gehad: van bloemkool, tot radijs en rode biet”, vertelt Roby. In dit interview vertellen Roby en Charlie meer over hun onderneming en de subsidie.
Bloemkolen uit Spanje, blauwe bessen uit Zuid-Afrika of avocado’s uit Peru: tegenwoordig wordt veel van het groente en fruit dat we eten geïmporteerd vanuit andere landen. Volgens Roby Lalkens en Charlie Jansen is dat totaal onnodig. “De Nederlandse landbouw, en nog specifieker: de Groningse landbouw heeft ontzettend veel te bieden”, vertelt Roby Lalkens trots.
Vandaar dat het stel dit jaar startte met een tuinderij bij de biologische boerderij Eikemaheert in Loppersum. Op de tuinderij telen Roby en Charlie groenten, die ze vervolgens via groentepakketten als abonnementsvorm verkopen aan mensen uit de regio. “Sinds dit voorjaar zijn we los met de pakketten. Ondertussen eten wekelijks meer dan 120 mensen van onze groenten en fruit.”
Lokaal voedselsysteem
En dat is nu al een resultaat waar ze trots op zijn. “Onze groenten komen van ons eigen land af. Of soms bij een collega uit de buurt. Er zitten minder stappen tussen boer en consument. Je weet waar je eten vandaan komt en we dagen mensen uit om te koken met producten uit de regio. Met de tuinderij dragen we bij aan een gezond lokaal voedselsysteem”, aldus Roby.
De Nederlandse landbouw, en nog specifieker: de Groningse landbouw heeft ontzettend veel te bieden.
Voorwerk en onderzoek
Maar om die droom na te kunnen jagen moest er heel wat voorwerk gebeuren. “We begonnen met een onderzoek in de regio en gingen in gesprek met andere ondernemers. Je wilt immers iets toevoegen aan de regio, elkaar versterken en niemand in de weg zitten. Zo spraken we ook met een tuinderij in Bedum. Daar tipten ze ons ook over het Impulsloket van Nationaal Programma Groningen”, legt Charlie uit. “We komen uit de kunstwereld. Vandaar dat subsidies ons niet onbekend zijn, al heb ik er wel een bepaald gevoel bij. Maar juist omdat het Impulsloket specifiek is opgezet om iets positiefs bij te dragen aan de regio, sloot het heel goed bij ons aan. Het is dan ook stom als het geld op de plank blijft liggen. En daarbij: een mooie tuinderij is veel meer waard dan een zak geld”, zegt Roby.
Impulsloket
Om het Impulsloket aan te vragen moesten de tuinders in de dop een bedrijfsplan indienen. “Die hadden we natuurlijk al, maar daar hebben we flink kracht bij gezet. Het is wel gemeenschapsgeld, vandaar dat we alles tot in den treure uit hebben gerekend”, vult Charlie aan. “En daarbij: door de subsidie konden we nét iets grotere stappen maken.” Van de subsidie kochten ze een plantmachine, grondvrees, beregeningsbuizen, kratten, schoffels en allerlei andere materialen. “Maar onze belangrijkste en grootste aankoop was de foliekas. Die heeft ons dit jaar ook echt gered. Een foliekas is cruciaal met dit wisselvallige weer, door de subsidie konden we hier net wat meer aan uitgeven.”
Investeringen en klimaatuitdagingen
Met het veranderende klimaat werden ze direct het eerste jaar al geconfronteerd. “Het was een dramatisch nat voorjaar. We hebben alles meegemaakt: regen, hittedagen en storm. Zonder de kas hadden we lang niet zoveel groenten kunnen kweken. Nu hebben we supermooie groenten gehad uit de kas: van bloemkool, tot radijs en rode biet”, verzucht Roby.
Ook de reacties van de regio op hun tuinderij zijn enorm positief. “We hebben nu al 60 huishoudens die wekelijks onze groentepakketten afnemen, terwijl we mikten op 40 dit jaar. Het is geweldig om te zien hoe enthousiast mensen zijn over wat we doen en het resultaat ervan”, zegt Charlie. Iedere week sturen ze de abonnees een groentemail waarin staat welke groenten in het pakket zitten. “Vaak sturen we ook recepten mee of een verhaal over de herkomst van de producten. Afgelopen week hadden we weer honderd komkommers uit de kas. Dus die zitten deze week sowieso weer in het pakket!”.
Groen op de bank
En hoe ziet de toekomst eruit? “We gaan dit seizoen natuurlijk afmaken en denken ook alvast na over het teelplan voor volgend jaar. We leren enorm veel en kunnen het daardoor volgend jaar nog beter doen. Ook willen we nog dieper duiken in de Groninger voedselcultuur. We hebben hier immers altijd al gegeten; ook zonder mango’s te importeren uit Azië”, aldus Charlie. “We willen het voedselsysteem weer lokaal en duurzaam maken. En uiteindelijk willen we zelf natuurlijk ook in het groen staan op onze bankrekening, niet alleen in het groen van de tuin”, grapt Roby.
Ben je zelf ook (startende) ondernemer en draagt jouw initiatief ook bij aan een goede toekomst van Groningen? Kijk dan wat het Impulsloket voor jou kan betekenen.