Fotografie: Robert Lagendijk

“Het is zo belangrijk dat kinderen zich gehoord voelen en betrokken zijn bij hun eigen buurt”

In de gemeente Eemsdelta krijgen kinderen en jongeren de kans om mee te praten over hun eigen buurt. Dit is waar JongGOUD Eemsdelta voor staat. “Wij willen dat kinderen zich gehoord voelen en invloed hebben op de plek waar ze wonen, spelen en naar school gaan”, zegt Nienke Jacobs, die samen met collega Wieke Lindeboom het JongGOUD-project leidt.

JongGOUD begon in 2019. “We kregen toen Andy Lloyd uit Leeds (Engeland) op bezoek. In Leeds werken ze al meer dan vijftien jaar aan een kindvriendelijke stad. Andy zit in de gemeenteraad van Leeds en is voorvechter van kindvriendelijke gemeenten. Hij vertelde over hoe zij kinderen en jongeren betrekken bij de keuzes die gemaakt worden in de gemeente. Dat inspireerde ons enorm”, zegt Nienke.

In de coronaperiode lag de focus van JongGOUD eerst op activiteiten en ontmoetingen voor kinderen en jongeren. Sinds twee jaar ligt de nadruk op echte participatie. “Met participatie bedoelen wij dat kinderen niet alleen ideeën aandragen, maar ook meedenken over hoe we die ideeën kunnen uitvoeren. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze een aanvraag kunnen doen bij de gemeente of hoe ze een probleem kunnen melden. We helpen kinderen om hun stem te laten horen en te zorgen dat er iets met die ideeën gebeurt”, legt Nienke uit.

We helpen kinderen om hun stem te laten horen en te zorgen dat er iets met die ideeën gebeurt.

Kinderen als gebiedsregisseurs

Een belangrijk onderdeel van JongGOUD zijn de kindergebiedsregisseurs. “Kindergebiedsregisseurs zijn kinderen die zich inzetten voor hun buurt en de stem van hun leeftijdsgenoten laten horen. Ze verzamelen ideeën, bespreken die met de gemeente en denken mee over oplossingen. Ze worden een soort tussenpersoon tussen andere kinderen en de gemeente”, vertelt Nienke.

Om kinderen enthousiast te maken om mee te doen, gaat JongGOUD langs bij scholen en verenigingen. “We vragen kinderen wat ze leuk vinden en wat er beter kan. We gebruiken dan vaak een plattegrond en rode en groene stickers. De groene zijn voor de leuke plekken, de rode voor plekken die onveilig of saai zijn. Daarna kijken we samen hoe we dat kunnen verbeteren.”

Kindergebiedsregisseurs verzamelen ideeën, bespreken die met de gemeente en denken mee over oplossingen.

Wat willen kinderen in hun buurt?

Wat opvalt, is dat kinderen vaak simpele, maar slimme oplossingen bedenken. “Kinderen komen vaak met kleine aanpassingen die al een groot verschil maken. Zo hebben de kinderen in Zeerijp een subsidie aangevraagd voor een spelletjeskast. Die staat nu in het dorp en regelmatig worden er spelletjesmiddagen georganiseerd voor jong en oud. We helpen bij de aanpak, maar de ideeën komen echt vanuit de kinderen zelf.”

Kjoep in plaats van skatepark

Een ander mooi project is een hangplek in ’t Zandt. “Volwassenen denken vaak dat zo’n hangplek groots moet zijn, zoals bijvoorbeeld een skatepark. Maar vaak is alles wat jongeren nodig hebben een plek om droog te zitten”, legt Nienke uit. Vandaar dat we in ’t Zandt een Kjoeb hebben geplaatst. “Een Kjoep is een grote kubus van staal. Het is een droge hangplek. Samen met een kunstenaar hebben de jongeren de Kjoep beschilderd. Nu is het echt hún plek geworden”, vult ze aan.

Groot feest en mediacampagne

Om nog meer kinderen te betrekken, start binnenkort een grote mediacampagne. “We willen dat kinderen ons ook zelf weten te vinden. Nu gaan we vaak actief naar scholen en buurten toe, maar het zou mooi zijn als kinderen ook proactief met ideeën komen”, zegt Nienke. “De campagne ‘Hoe goud is jouw buurt?’ bestaat uit video’s op sociale media, borden langs de weg en een ansichtkaart die we naar kinderen sturen. Zij kunnen hun buurt een cijfer geven op de goudmeter en een gouden idee indienen.”
We sluiten af met een groot feest waar de drie beste ideeën bekend gemaakt worden.”

Opgroeien en blijven in Eemsdelta

Nienke en Wieke merken dat kinderen serieuzer en zelfverzekerder worden als ze zien dat hun ideeën uitgevoerd worden. “Dat helpt ook om de drempel naar de gemeente lager te maken.” De komende tijd blijft JongGOUD zich ontwikkelen. “Jongeren betrekken en geïnteresseerd houden is iets waar je constant mee bezig moet blijven. Want als je op een fijne plek opgroeit, wil je daar later ook blijven wonen. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen zich gehoord voelen en betrokken zijn bij hun eigen buurt”, besluit Nienke.


Lees meer…