Bezoekers van de zadenmarkt planten bloembollen

“We horen graag van bewoners hoe we de groene leefomgeving samen kunnen verbeteren”

Prettig leven in een herkenbaar landschap, waar je je thuis voelt, met bloemrijke wegen en paden waar vogels, vlinders en insecten het goed hebben. Dat zijn wensen van inwoners in het gebied Ten Boer. Samen met bewoners, de gemeente Groningen en Landschapsbeheer Groningen wordt de leefomgeving groener en aantrekkelijker gemaakt in het programma Bloeiend Perspectief.

George van Engelen is een van de betrokken bewoners. Hij maakt deel uit van de Leefbaarheidstafel, een bewonersinitiatief dat zich inzet om het dorpsgevoel in Ten Post te vergroten. “Bloeiend Perspectief kwam op het goede moment. We wilden vanuit de leefbaarheidstafel aan de slag om het dorp aantrekkelijker te maken en minder een doorgaande weg tussen Siddeburen en Groningen te zijn. Omdat Ten Post ook wordt versterkt, is er nu een kans om op veel plekken nieuw groen aan te leggen. Onze ideeรซn brachten we in bij het projectteam van Bloeiend Perspectief. Onlangs maakten we een rondje door het dorp met Anita Pronk-Pigmans, projectleider bij Landschapsbeheer Groningen. Landschapsbeheer onderzoekt nu de mogelijkheden voor meer biodiversiteit en bloei bij de rotonde bij de molen, โ€˜Ons Padโ€™ en een deel van het Jaagpad.”

We wilden aan de slag om het dorp aantrekkelijker te maken en minder een doorgaande weg tussen Siddeburen en Groningen te zijn. Omdat Ten Post ook wordt versterkt, is er nu een kans om op veel plekken nieuw groen aan te leggen.

GEORGE VAN ENGELEN

Bewoners brengen ideeรซn in

Binnen Bloeiend Perspectief wordt er volop samengewerkt. Niet alleen tussen professionals, maar vooral ook met de bewoners zelf. “Goede ideeรซn kunnen uitgevoerd worden. We willen ideeรซn van bewoners horen zodat we de groene leefomgeving gericht kunnen verbeteren,” legt Anita uit. Hierbij worden ecologisch adviseurs, landschapshistorici en ontwerpers betrokken om de culturele en biodiversiteitswaarde van de omgeving in kaart te brengen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het planten van bollen en struiken en het creรซren van groene ontmoetingsplaatsen. Anita vertelt waarom ze het landschap zo belangrijk vindt. “We wonen er, we leven er, we lopen er een rondje. Helaas is een groene, soortenrijke omgeving niet meer vanzelfsprekend. Ik wil dat onze kinderen van de natuur en een groene omgeving kunnen genieten.”

Helaas is een groene, soortenrijke omgeving niet meer vanzelfsprekend. Ik wil dat onze kinderen van de natuur en een groene omgeving kunnen genieten.

ANITA

Ook tuinen kunnen groener worden

Het project gaat verder dan alleen de openbare ruimte, ook particuliere tuinen en erven vormen een waardevolle schakel in het vergroenen van het landschap. Anita: “Laatst bezocht ik een prachtige tuin met een boomgaard, een poel en vrij rondlopende reeรซn. Grenzend aan het dorp hebben boeren een plasdrasgebied aangelegd voor weide- en akkervogels, met een ommetje voor dorpsbewoners. Het gras wordt daar gefaseerd gemaaid, samen met buurtbewoners. Een mooi voorbeeld van betrokkenheid bij de eigen leefomgeving en elkaar!”

Samen werken aan een bloeiend landschap

Het uitgangspunt is helder: samen met de bewoners wordt gewerkt aan een omgeving waarin mens en natuur elkaar versterken. Of het nu gaat om het vergroenen van een tuin of het herinrichten van bermen in de openbare ruimte. Met Bloeiend Perspectief willen gemeente Groningen en Landschapsbeheer Groningen een toekomstbestendig, biodivers landschap realiseren dat uitnodigt tot beleving en ontmoeting.

Meedoen

Net als George bijdragen aan een groener dorp? Sluit je dan aan bij een informatiebijeenkomst of meld je aan om je tuin of erf te vergroenen. Alle informatie vind je op de website van Bloeiend Perspectief.


Lees meer…