In een wereld die steeds digitaler wordt, mag niemand achterblijven. Toch heeft bijna een derde van de inwoners van Oost-Groningen weinig tot geen toegang tot de digitale wereld. Ruby, een nieuw initiatief in de regio, wil daar verandering in brengen. Edwin Zevenberg en Doo-Hwan van Gennip, die bij Ruby betrokken zijn, vertellen over hoe digitale geletterdheid, ondersteuning aan ondernemers en samenwerking met partners de sleutel vormen tot succes.
“In Oost-Groningen gebruikt bijna dertig procent van de inwoners nauwelijks digitale middelen,” vertelt Edwin Zevenberg. “Daardoor missen ze kansen en ontstaat er een kloof. Digitalisering is onmisbaar en we willen niet dat een deel van de bevolking achterblijft.” Doo-Hwan van Gennip knikt instemmend. “Precies. Ruby maakt digitale kennis en vaardigheden toegankelijk voor iedereen. Ruby helpt mensen bijvoorbeeld met internetbankieren of online een afspraak maken bij het ziekenhuis. Of het nu gaat om e-mailen of DigiD gebruiken – bij Ruby krijgt iedereen hulp om digitaal zelfredzaam te worden.”
Digitalisering is onmisbaar en we willen niet dat een deel van de bevolking achterblijft.
EDWIN ZEVENBERG
Hulp voor lokale ondernemers
Ruby richt zich niet alleen op inwoners, maar ook op lokale ondernemers. Edwin legt uit dat veel kleine bedrijven in de regio worstelen met hun online zichtbaarheid. “Niet iedereen heeft de kennis om een professionele website te maken of online klanten te bereiken. Daar springen wij op in met Ruby,” zegt Edwin. “We hebben in Winschoten een fysieke plek waar ondernemers kunnen binnenlopen voor advies en training. Ook koppelen we ondernemers aan studenten van bijvoorbeeld Noorderpoort of de Hanze. Die studenten kunnen hen helpen met digitale vraagstukken – van het verbeteren van de online vindbaarheid van hun bedrijf tot het opzetten van een slimme sociale mediastrategie.”
Een win-win samenwerking
Die samenwerking tussen ondernemer en student is een mooie wisselwerking, merkt Doo-Hwan op. “Ondernemers kunnen profiteren van de frisse blik en digitale kennis van studenten, terwijl studenten praktijkervaring opdoen en leren van echte vraagstukken uit het bedrijfsleven. Dat maakt het voor beide partijen interessant.” Zo’n resultaat bereik je niet alleen – samenwerking zit in het DNA van Ruby, benadrukt Doo-Hwan. “We doen dit samen met allerlei partners: onderwijsinstellingen zoals Noorderpoort en Hanze, de Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente en zelfs het Ommelander Ziekenhuis. Iedereen brengt zijn expertise mee.” Edwin vult aan: “Door die krachten te bundelen kunnen we mensen op alle fronten helpen. Neem het ziekenhuis: via Ruby helpen zij inwoners met digitale zorgvragen, bijvoorbeeld met het gebruik van het patiëntenportaal. Elke samenwerking versterkt het geheel.”
Over een paar jaar hoop ik dat Oost-Groningen bekendstaat om zijn digitale veerkracht en dat Ruby een vertrouwd begrip is geworden.
DOO-HWAN VAN GENNIP
Jongeren betrekken en talent behouden
Door al die partijen te verbinden, ontstaat er een sterk digitaal ecosysteem in Oost-Groningen. “We betrekken ook jongeren en studenten bij Ruby,” zegt Edwin. “Als zij hier hun talent kunnen inzetten en zien dat er succesvolle digitale projecten ontstaan, dan worden zij rolmodellen voor anderen. Zo houden we talent in de regio en zorgen we voor een toekomstbestendige economie.” Edwin hoeft niet lang na te denken over zijn droom voor Ruby. “Mijn droom is dat digitalisering voor iedereen een kans is, niet iets engs of onbereikbaars. Dat elk kind, elke volwassene en elke ondernemer hier volwaardig kan meedoen in de digitale wereld.” Doo-Hwan knikt lachend: “Precies. Het mooiste zou zijn dat niemand zich meer buitengesloten voelt. Over een paar jaar hoop ik dat Oost-Groningen bekendstaat om zijn digitale veerkracht en dat Ruby een vertrouwd begrip is geworden. Dan weten we dat we het goed hebben gedaan.”
Kijk voor meer informatie op rubycampus.nl