Ruim 150 Groningers kwamen naar Hoogezand voor het jaarlijkse netwerkevenement: de Fondsendag. Bezoekers hadden uiteenlopende ideeën die volgens hen bijdragen aan de toekomst van de provincie Groningen. Zoals een nieuw dorpshuis, meer reuring op het Schildmeer, een educatieprogramma voor jongeren, een duurzaam buitensportcomplex en een woongroep voor jong en oud. Deelnemers kregen advies van fondsen en adviseurs over de uitwerking van hun plannen en eventuele mogelijkheden voor financiering.
Inwoners weten wat een dorp nodig heeft
Om zoveel mogelijk Groningers verder te helpen, wordt de Fondsendag iedere editie op een andere plek in de provincie georganiseerd. Erica van Lente, burgemeester van gemeente Midden-Groningen: “Bijna elk dorp in onze gemeente heeft een dorpshuis, waar de mooiste ideeën ontstaan. De een heeft een plan, de ander de middelen – op dat snijvlak ontstaan waardevolle samenwerkingen. En als een initiatief vanuit de inwoners zelf komt, sluit het vaak beter aan bij wat het dorp echt nodig heeft.”


Succesverhaal en workshop
Greet ter Laan en Jolanda Huisman creëerden met hun project Dorpsbelangen Siddeburen vooruit een duurzame en functionele ontmoetingsplek voor het dorp. Dit deden zij onder andere met bijdragen van het Impulsloket en LEADER Oost-Groningen. “Onze nieuwe speel- en ontmoetingsplek is inmiddels al in gebruik. Het mooie aan dit project is dat we het samen met het dorp hebben gerealiseerd. Van het idee, tot het onderzoek naar financiële hulp, de uitvoering en nu ook het onderhoud. We kregen bijvoorbeeld een snoeiworkshop van een lokale hovenier om de tuin te onderhouden. Ook werken we samen met andere partners uit de buurt, zoals dagbesteding. Mijn advies aan anderen is: schrijf je plan aan de hand van de voorwaarden die een fonds stelt,” vertelt een van de initiatiefnemers.
Fondsenwerving
Tijdens de sessie Fondsenwerving ontvingen deelnemers tips van adviseurs Iris Koffijberg en Nienke Vellema over het werven van verschillende fondsen voor financiering. Iris: “Initiatiefnemers en aanvragers hoeven niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn al zoveel ideeën en projecten gerealiseerd, dus vaak is er al iets vergelijkbaars gedaan. Veel initiatiefnemers vinden het bovendien geweldig om over hun project te praten. Maak daar gebruik van.”
Miriam Beuker en Sandra Kruizinga uit Meeden hebben dit advies al opgevolgd en bekeken het projectplan van een vergelijkbaar initiatief in een ander dorp. “Wij willen een nieuwe speeltuin in onze straat. We hebben eerst onderzocht wat de kinderen wilden, net zoals in dat andere dorp. Nu moeten we verder met het plan, inclusief fondsenwerving. We hebben goed meegeschreven tijdens het stappenplan voor de aanvraag en gaan nu op zoek naar het fonds dat het beste bij ons past.”


Fondsenmarkt
“In het noorden is onze stichting nog niet zo bekend. Dat is jammer, want we kunnen veel betekenen voor initiatieven en inwoners. Er zijn al verschillende mensen met goede ideeën bij mijn stand langsgekomen. Het zou mooi zijn als we op deze manier meer projecten kunnen ondersteunen en daarmee kinderen kunnen helpen,” vertelt Isabella Leussink van de Haëlla Stichting. Naast de Haëlla Stichting waren er op de fondsenmarkt nog negentien fondsen aanwezig, zoals het Fonds Goed Idee, Groninger Groeifonds, Kultuurloket, Rabobank en Oranjefonds.
Een groot gedeelte van de dag bestond uit netwerken en van elkaar leren. Deelnemer Sinus Schuiling kijkt tevreden terug: “Iets organiseren is leuk maar er moeten wel gelden beschikbaar zijn en ik vind dit een geweldig podium om inzicht te krijgen.”


Bekijk onderstaande video voor een terugblik van de Fondsendag