Blog Anna Weijer: “Groningen is een provincie om trots op te zijn”
Werken in een politiek-bestuurlijke omgeving vindt ze heerlijk. Geen dag is hetzelfde en je moet snel kunnen switchen als er spontaan iets oppopt wat aandacht nodig heeft.
Werken in een politiek-bestuurlijke omgeving vindt ze heerlijk. Geen dag is hetzelfde en je moet snel kunnen switchen als er spontaan iets oppopt wat aandacht nodig heeft.
Een markant en leegstaand pand dat, samen met inwoners van Groningen, wordt omgebouwd tot levendige plek voor vrijetijdsbesteding, ontmoeting en levenslang leren. Dát is een Kultuurhoes.
Inwoners en ondernemers in zeven dorpen in de gemeente Groningen gaan de komende jaren samen met de gemeente aan de slag met het uitvoeren van hun dorpsagenda.
Jos de Groot is beleidsadviseur bij gemeente Eemsdelta en houdt zich bezig met de openbare ruimte in de gemeente. “Het begon allemaal met Neef Herbert.”
Energiecollectieven in de provincie Groningen kunnen weer een startsubsidie aanvragen voor hun lokale energieproject. Er kan maximaal 6.000 euro worden aangevraagd om de opstartkosten te betalen.
Duurzaam opgewekte warmte uit bijvoorbeeld zonne-energie of restwarmte kan straks ondergronds worden opgeslagen en via een leiding getransporteerd worden naar de nieuwe warmtecentrale op Zernike.
Dorine Sibbes, programmamanager leefbaarheid provincie Groningen en Brigitte Sijm, beleidsadviseur Kunst en Cultuur gemeente Eemsdelta, werken samen in het project Zorg Nabij. Dorine Sibbes: “Het project richt zich op de preventie van gezondheidsproblemen.”
Reinder Jacobi is programmamanager bij Chemport Europe. “De energietransitie is een uitdagende opgave, maar vooral één die je letterlijk en figuurlijk heel veel energie oplevert. Met het project Innovatiemotor Groene Energie en Chemie ondersteunen we verduurzamingsprojecten van bedrijven.
Elke nieuwe collega die bij het team van Nationaal Programma Groningen komt werken, krijgt een ‘college’ gaswinningsproblematiek van programmamanager en plaatsvervangend directeur Gert-Jan Swaving.
Vier nieuwe projecten, vooral gericht op de leefbaarheid in dorpen en wijken, ontvangen een bijdrage van van ons programma. Het bestuur heeft groen licht gegeven voor de projecten en stelt in totaal iets meer dan 4,6 miljoen euro beschikbaar.
Grote betrokkenheid van Groningers bij het programma én Toukomst, blijkt uit ons jaarverslag. Verder was het een belangrijk jaar vanwege de vier omvangrijke programma’s die gemeenten in het aardbevingsgebied en de provincie Groningen hebben gemaakt.
Drie nieuwe projecten van gemeente Eemsdelta ontvangen een bijdrage. Twee projecten richten zich op de sociale problematiek van inwoners in de gemeente. Het bestuur stelde hiervoor afgelopen maandag ruim vier miljoen euro beschikbaar.