Mevrouw met telefoon in de hand

App Samen tegen Angst en Paniek

Een app die mensen met angst- en paniekklachten ondersteuning biedt in het dagelijks leven

In Nederland zijn ongeveer 2 miljoen volwassenen die last hebben van een psychische aandoeningen waardoor ze angst- en paniekklachten ervaren. Deze klachten veroorzaken angsten in het dagelijks leven zonder dat er echt gevaar is. Dit heeft veel gevolgen, zoals lichamelijke klachten en vermijding van sociale contacten. Vaak heeft dit een negatieve impact op het leven van de mensen die de klachten zelf ervaren, en ook op de mensen in hun directe omgeving. Ook de maatschappij heeft er last van, zo zijn er bijvoorbeeld lange wachtlijsten en oplopende zorgkosten.

Dit project ontwikkelt een app die mensen met angst- en paniekklachten in het dagelijks leven op een laagdrempelige manier complete ondersteuning biedt. Gebruikers van de app krijgen meer inzicht in hun klachten. Ze worden ook extra weerbaar, waardoor de klachten minder intens zijn, beter te verdragen zijn en uiteindelijk afnemen. Daardoor krijgen ze meer controle over hun leven en zullen de klachten hen minder belemmeren. De app bestaat uit de volgende functies:

Dagboek met persoonlijk dashboard

In het dagboek scoort de gebruiker dagelijks een aantal onderwerpen voor zichzelf die worden beïnvloed door angst- en paniekgevoelens. Aan het dagboek is een persoonlijk dashboard gekoppeld waarop de gebruiker duidelijk ziet hoe het met hem of haar is gegaan de afgelopen tijd. Dit helpt patronen te leren herkennen en geeft de gebruiker aanwijzingen over wat diegene kan doen om zich beter te voelen.

Community

In de community kan de gebruiker persoonlijke verhalen delen met anderen die dezelfde angst- en paniekgevoelens ervaren. Het delen van ervaringen en het lezen van ervaringen van anderen helpt de gebruiker zich te realiseren er niet alleen voor te staan.

Buddy

Het is ook mogelijk om een persoonlijke buddy te vinden voor één op één contact en het uitwisselen van ervaringen. Deze buddy is iemand anders die angst- en paniekgevoelens heeft en zich daarom goed in kan leven.

Informatieve module

In dit onderdeel krijgt de gebruiker op een interactieve manier meer inzicht in de klachten. Het leert diegene meer over de symptomen, het verloop en de gevolgen van de angst- en paniekklachten. Ook staat beschreven hoe de gebruiker zijn of haar levensstijl het beste kan vormgeven om om te gaan met de angst- en paniekklachten.

Gereedschapskist

Hier vindt de gebruiker oefeningen en handvaten waardoor diegene beter met de klachten om kan gaan. Er zijn daarnaast meditatie en mindfulness video’s en audio te vinden die helpen bewustwording en het kalmeren van de geest.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van programma bewonersinitiatieven:

Het programma bewonersinitiatieven is er voor inwoners van de provincie Groningen die een goed idee of initiatief hebben, dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen. Er zijn twee loketten, namelijk Loket Leefbaarheid en het Impulsloket, waar je financiële ondersteuning voor bewonersinitiatieven kunt krijgen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
J Grobbe
Bijdrage aan ambities
Partners
Nynke Dijk, Indietopia, Psychologen en praktijkondersteuners (inhoudsdeskundigen), UX/UI designer en ervaringsdeskundige
Projectbudget
€ 91.014
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 24.999