Gemeente Oldambt kenmerkt zich door een gemiddelde tot zeer lage sociaaleconomische status. Dit uit zich onder andere in een grote groep lager opgeleiden en een verhoogd percentage kinderen dat opgroeit in een uitkeringsgezin. Er is sprake van intergenerationele armoede, waardoor veel kinderen in Oldambt kansarm opgroeien.
Onderwijsachterstanden wegnemen
Met de projecten ‘Bibliotheek op school’ en ‘VoorleesExpress’ wil de gemeente Oldambt onderwijsachterstanden wegnemen door ervoor te zorgen dat er meer wordt gelezen en voorgelezen. Het doel van een bibliotheek op school is om meer basisschoolkinderen aan het lezen te krijgen. Lezen is namelijk goed voor de woordenschat, het begrijpen van teksten en het leervermogen van een kind. Daarnaast komt de bibliotheek op deze manier naar kinderen en hun ouders toe in plaats van andersom. Dat maakt de drempel om boeken te lezen kleiner.
Een ander onderdeel van dit project is de VoorleesExpress. De VoorleesExpress is er speciaal voor kleuters met een (dreigende) taalachterstand. Getrainde vrijwilligers lezen één keer per week voor om de taalontwikkeling te stimuleren. Op dit moment doen 18 gezinnen mee aan de VoorleesExpress.
Alle basisscholen een eigen bilbiotheek
Inmiddels hebben 22 basisscholen uit de gemeente Oldambt een contract getekend voor een bibliotheek op school. Het is de bedoeling dat alle basisscholen straks een eigen bibliotheek hebben.