Sinds de herinrichting van Zandeweer in 2001 heeft de tijd stil gestaan in het dorp. Nu ligt er een kans om ook de ruimte rondom het nieuwe dorpshuis aan te pakken.

Het plein rondom het dorpshuis is het bruisend hart voor buitenactiviteiten. Het moet de ontmoetingsplek worden voor Zandeweer, Doodstil en Eppenhuizen, niet alleen voor de inwoners maar ook de verenigingen en als aanvulling op toerisme. Daarbij wil Stichting Dorpscentrum Zandeweer zich richten op duurzaamheid. Er komt ruimte voor laadpalen voor fietsen en auto’s. Samen met de gemeente denken ze na over ondergrondse containers en het vergroenen van het gebied met veel vaste beplanting. Ook minder validen gebruik kunnen maken van de ruimte rondom het dorpsplein. Met de plannen voor het dorpshuis is er aandacht voor zowel de jongere als oudere bewoners

Plattegrond met de indeling van de buitenruimte rondom het dorpshuis in Zandeweer