Met de komst van een commerciële fabriek kan het duurzame chemiebedrijf Avantium grondstoffen produceren voor groene plastics uit industriële suikers. De fabriek levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de duurzame industrie in de regio. Bovendien zorgt de vestiging van de fabriek voor 60 nieuwe banen

Groene plastics

De fabriek is gebaseerd op technologie die door Avantium zelf is ontwikkeld. Met die technologie kan het bedrijf plantaardige grondstoffen omzetten in grondstof voor de nieuwe groene plasticsoort PEF.  PEF kan helemaal uit plantaardige grondstoffen gemaakt worden. Deze plasticsoort is goed te recyclen en heeft een betere kwaliteit dan PET-plastic, dat uit aardolie gemaakt wordt. Door de vestiging van de fabriek zet Avantium de stap van proeffabriek naar de productie voor commercieel gebruik.

Vergroening van chemie

De fabriek zorgt voor werkgelegenheid en levert een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de industrie. Noord-Nederland neemt het voortouw in het de vergroening van de chemie, het is de eerste stap naar een duurzaam en circulair industriecluster dat niet meer afhankelijk is van fossiele grondstoffen zoals aardgas.