De komende jaren krijgen vijfhonderd Groninger gezinnen ondersteuning van professionele- en vrijwilligersorganisaties. Stap voor stap werken ze aan een beter toekomstperspectief. Het project maakt gebruik van de Doorbraakmethodeยฎ, die in andere delen van Nederland al positieve resultaten oplevert. In deze aanpak is het gezin leidend; ze krijgen de regie over hun eigen toekomst weer in handen.
Een aanpak op maat
Ieder gezin krijgt een aanpak op maat. Wat is de beste manier voor dit gezin om te werken aan een kansrijke toekomst? Kansen voor Kinderen Groningen zet hierbij in op zelfredzaamheid en financiรซle onafhankelijkheid. Gezinnen krijgen ondersteuning van een buddy, die zelf ervaring heeft met het leven in armoede.
Ze doen dit door het stellen van vragen als: โwat wil jij?โ of โwat zou volgens jullie de beste oplossing zijn?โ. Het gezin en de buddy trekken samen op om hierin steeds opnieuw stappen te zetten. Als bestaande oplossingen niet werken zetten we maatwerk in met de Doorbraakmethodeยฎ van het Instituut van Publieke Waarden en de Groningse doorontwikkeling door Doorbraak Netwerk Groningen. Ze werken met lokale doorbraakteams om oplossingen te realiseren die dichtbij mensen liggen. Samen maken ze een plan voor de toekomst. Met maatwerkoplossingen wordt de weg daarvoor vrijgemaakt.
Leren met elkaar
Tijdens de looptijd van het programma wordt regelmatig geรซvalueerd of ze de goede dingen doen. Het ervaringsperspectief van de gezinnen is daarbij een belangrijke graadmeter. Ervaren de gezinnen meer bestaanszekerheid? Voelt het gezin zich zekerder over haar toekomst? Met lokaal en regionaal vormen ze een lerend netwerk. Hier delen we geleerde lessen en werken we aan het versterken van de aanpak. Ook wordt de vertaalslag gemaakt van casuรฏstiek naar concrete aanpassingen in regels en beleid. Het doel is uiteindelijk om alle inwoners van Groningen beter te kunnen ondersteunen.
Het is onacceptabel dat er zoveel kinderen in onze provincie in armoede opgroeien. Vooral als je weet dat deze kinderen minder kansen hebben in het leven dan kinderen uit welvarende gezinnen. Ieder kind in Groningen moet dezelfde kansen krijgen.
GEERTE BOVEN, PROGRAMMAMANAGER
Lokaal uitvoeringsplan
Per gemeente wordt een lokaal uitvoeringsplan gemaakt met lokale partners. Het project sluit aan bij lokale armoedeproblematiek รฉn bij lokale initiatieven die zich al bezighouden met het thema armoede. Als regio willen we samen leren over hoe we deze gezinnen beter kunnen ondersteunen. Nu en in de toekomst.