Met dit project wil de gemeente een impuls geven aan de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland. Dit gaan ze doen met Kunstcentrum De Ploeg in de oude monumentale RK St-Jozefschool (uit 1883) in het dorp Wehe-Den Hoorn. In het kunstcentrum komen werken van de Groninger Ploegkunstenaars centraal te staan.
Restauratie van de oude monumentale Sint Jozefschool
Inmiddels is het vervallen schoolpand in Wehe-den Hoorn herbestemd, vergunningen zijn verleend en op dit moment wordt gewerkt aan de restauratie en verbouwing. Zo blijft dit (vervallen) rijksmonument behouden voor de regio, waarbij de grote cultuurhistorische waarde van het gebouw wordt gecombineerd met Kunstkring De Ploeg. Het kunstcentrum zal midden 2025 haar deuren kunnen openen voor het publiek.
Kunstcentrum De Ploeg is een nieuw opgerichte stichting die in de oude Jozefschool in Wehe-den Hoorn het werk gaat tonen van de Groninger kunstkring ‘De Ploeg’. Internationaal bekende schilderijen van Groningse akkers, boerderijen, kerken, het Reitdiep en het wad. Vergezichten in grove verfstreken en felle kleuren. Het Groninger Museum beschikt over een uitgebreide collectie van De Ploeg, maar er is een schromelijk tekort aan expositieruimte en het nieuwe kunstcentrum in Wehe-Den Hoorn kan hier een invulling aan gaan geven.
Groninger Kunstkring De Ploeg
Kunstcentrum De Ploeg vertelt het verhaal van de Groninger Kunstkring De Ploeg, opgericht in 1918. Het werk wordt getoond in samenhang met en als inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars op beeldend, digitaal, muzikaal, theatraal en literair vlak. Hierbij wordt onder andere de relatie gelegd met huidige vraagstukken rond het veranderende (wadden)landschap in Noord-Groningen. Er worden bijvoorbeeld gidswandelingen georganiseerd in samenwerking met het Groninger Landschap. Verder worden bezoekers via workshops geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan met de verbeelding van het landschap en zijn er educatieprogramma’s en belevingsevents voor de jongere generaties.