Het doel is om boomsoorten te planten op een manier die past bij de identiteit van Groningen. Bomen die historisch gezien aanwezig waren in de regio en passen bij de bodem. De bomen worden geplant in dorpen, langs wegen en paden, als versterking van de landschappelijke beplantingen en bosrijke gebieden. Het project Groene Longen streeft naar het planten van twee miljoen bomen in de provincie, zoals in het gebied tussen Meerstad en de A7.
Tiny Forests voor biodiversiteit
Een effectieve methode om de biodiversiteit te vergroten, het landschap te verrijken en de leefomgeving te verbeteren, is door samen met leerlingen en inwoners kleine bosjes aan te planten naast basisscholen. Deze bosjes zorgen er al voor dat vogels en insecten worden aangetrokken, wat goed is voor de biodiversiteit in de omgeving.
Voordelen voor onderwijs, milieu en gezondheid
Voor basisschoolleerlingen en studenten bieden Tiny Forests de mogelijkheid om de natuur in hun eigen leefomgeving te ontdekken en erover te leren. Daarnaast vergroten Tiny Forests de waterbergingscapaciteit, verbeteren ze de luchtkwaliteit en verminderen ze hittestress. Bovendien heeft de aanwezigheid van een klein bos een positief effect op de gezondheid. Het nabijgelegen natuurlijke groen kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten, waardoor de algehele gezondheid bevorderd wordt.
Dit project is onderdeel van de Landschapswerkplaats, voor de uitvoering van dit project wordt gebruikgemaakt van de totale bijdrage van 31 miljoen euro voor de Landschapswerkplaats.