Bermen komen tot leven
Fotografie: Stella Dekker

’t Wad tot Stad

Werken aan een aantrekkelijke groene zone in het cultuurlandschap rondom het Reitdiep en Middag-Humsterland.

Het cultuurlandschap rondom Reitdiep behoort tot het oudste van Europa en verbindt de Waddenzee via Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Landschap Middag-Humsterland met de stad Groningen. ’t Wad tot Stad zoekt naar vernieuwende manieren om het landschap nog mooier te maken, met aandacht voor rendabele landbouw, biodiversiteit, toerisme en water.

Veranderingen

Dit Groninger landschap is altijd mee veranderd door de invloeden van eb en vloed, overstromingen en de aanleg van dijken en sluizen. De laatste jaren is het gebied door onder andere het efficiรซnter maken van landbouw (grote percelen en verlies biodiversiteit) een stuk saaier en minder aantrekkelijk geworden.

Landschapsverbetering

Samen met boeren, bewoners, studenten, natuurbeheerders en overheden wil ’t Wad tot Stad werken aan een plan voor het gebied waar landschapsverbetering, toegankelijkheid, beleving en bedrijvigheid in terugkomen. Door onder andere een verbeterde biodiversiteit, natuur-inclusieve landbouw, wandel- en fietspaden, herstelde waterberging en kleinschalige zwemplaatsen te creรซren.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeรซn hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
De Lanschapswerkplaats
Bijdrage aan ambities
Partners
’t Wad tot Stad