Sinds het verdwijnen van een groot brak moeras in de Wadden met getijdenwerking is er geen natuurlijke overgang meer tussen zoet en zout water. Dit terwijl dit een belangrijke verbinding is voor de biodiversiteit en de natuur. Het project van Aa naar Zee herstelt deze belangrijke schakel in het dynamische Waddengebied.
Natuur en landbouw
Van Aa naar Zee herstelt dit op de beste plek, namelijk waar de Westerwoldse Aa in de Dollard uitmondt. Dit biedt kansen voor natuur en landbouw. De (her)inrichting van de Westerwoldse Aa is afgerond met als resultaat een prachtig kleinschalig cultuurhistorisch beekdal met hoge biodiversiteit. Bij de monding in de Dollard, bij Nieuwe Statenzijl, wordt het water nu via een enorm sluizencomplex richting de Waddenzee gespuid.
Duurzamere oplossing
Toch zijn de laatste decennia meer grote problemen ontstaan: bodemdaling in de polders, opslibbing op de kwelders en dat bij een rijzende zeespiegel. Van Aa naar Zee ontwikkelt een duurzamere oplossing voor deze problemen. Zo leggen ze niet de focus op het verhogen en versterken van dijken en sluizen, maar laten ze de zee juist binnen. De zee binnenlaten betekent gratis aanvoer van slib. Vruchtbaar slib en natuurlijk opgehoogde gronden kunnen later benut worden voor zilte landbouw. Zo wordt dit het meest klimaatbestendige landbouwgebied van Nederland. En het blijft meegroeien met de zee, de natuur regelt het gratis en voor niks. En het heeft nog een voordeel in de Dollard zelf. Het getijdenvolume wordt groter, dat is gunstig voor het openhouden van de geulen in de Dollard die ook van belang zijn voor scheepvaart. Er ontstaat van zuid naar noord een afwisselende toeristische route.