Moorlander veenzeep

Moorlander

Ambachtelijk veenzeep gemaakt in Groningen

De veenkoloniën, het zachte veenland met de paarse heide en grazende schapen kenmerkten de (Groningse) veenregio en zijn een stukje geschiedenis en identiteit. Veen ontstaat uit dode plantenresten, die zich in een waterrijke omgeving ophopen. Hierdoor is er weinig zuurstof en verteren de plantenresten niet. In de loop van duizenden jaren blijven de plantenresten achter en ontstaat er een dikke laag grond, dat noemen we veen. Deze veengrond is rijk aan mineralen en heerlijk zacht voor de huid.

Verzorgingsproducten

Inmiddels zijn de veenlanden bijna allemaal verdwenen. Daardoor verdwijnt ook onze kennis over veen. Met die kennisgeving en dat verhaal is project Moorlander aan de slag gegaan. Het doel: mensen weer dichterbij het veen brengen, door producten die zij kunnen gebruiken en ervaren. Van veengrond maakt Moorlander veengerelateerde verzorgingsproducten, waaronder veenzeep. De zeepjes worden gemaakt in kleine oplages en hebben allemaal een andere samenstelling en functie. Zo maakt Moorlander zeep met actieve houtskool, schapenmelk en heidebloemen.

Naast het bedenken, ontwikkelen en verkopen van veenzeep wil Moorlander in de toekomst ook publiek gebruik laten maken van het moorbad. Een moorbad (veen/modderbad in het Nederlands) heeft een helende werking en is gezond voor de huid.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Meer informatie
Dit project maakt deel uit van programma bewonersinitiatieven:

Het programma bewonersinitiatieven is er voor inwoners van de provincie Groningen die een goed idee of initiatief hebben, dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen. Er zijn twee loketten, namelijk Loket Leefbaarheid en het Impulsloket, waar je financiële ondersteuning voor bewonersinitiatieven kunt krijgen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Moorlander
Bijdrage aan ambities
Partners
Moorlander
Projectbudget
€ 52.300
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 15.000
Projectnieuws