De stille rijkdom van De Ploeg en Amsterdamse School

Het behouden van cultureel erfgoed in gemeente Eemsdelta.

Gemeente Eemsdelta is trots op haar cultureel erfgoed. Het geeft dit gebied karakter en identiteit. Het laat zien wie de inwoners zijn en waar ze vandaan komen. De Ploeg en de Amsterdamse school zijn twee belangrijke stromingen in de kunst en architectuur die hebben gezorgd voor een bijzondere nalatenschap in dit gebied.

In talloze gebouwen zie je de kenmerken van de Amsterdamse School terug: de expressieve baksteenstijl, de talloze details en het expressionistische kleurgebruik. Bij veel van die gebouwen maar ook op andere plekken, zijn monumentale kunstwerken van De Ploeg aangebracht: de reliëfs, lijnpatronen en mozaïeken. De versterkingsoperaties, als gevolg van de aardbevingsproblematiek, zorgen ervoor dat dit deel van het erfgoed onder druk staat en dreigt te verdwijnen.

Identiteit Eemsdelta behouden

Met een hands-on actieplan zorgt dit project voor het fysieke en digitale behoud en waar nodig herplaatsing van de kunstwerken die nu nog in Eemsdelta aanwezig zijn. Ook wordt de rijkdom van De Ploeg en Amsterdamse School verwerkt in verschillende toeristische producten, zoals een fietsroute langs belangrijke gebouwen en kunstwerken. Door middel van educatie neemt dit project jonge mensen mee in het verhaal over hun roots. Doel: de identiteit van Eemsdelta behouden en versterken. Niet alleen voor de inwoners maar ook om bezoekers te laten kennismaken met het unieke karakter van deze regio.


Dit project maakt deel uit van lokaal programma:

De gemeenten in het aardbevingsgebied zijn samen met hun inwoners aan de slag gegaan om invulling te geven aan een lokaal programma dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Gemeente Eemsdelta
Bijdrage aan ambities
Partners
Top van Groningen, Routebureau Groningen, Historische musea, Historische verenigingen
Projectbudget
€ 291.450
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 242.000
Projectnieuws