Helaas is lekker in je vel zitten geen vanzelfsprekendheid. Een kwart van de volwassenen krijgt ooit te maken met een psychische stoornis. Dit betekent een grote belasting voor patiënten en hun familieleden. Ook heeft het een aanzienlijke economische impact, vanwege arbeidsongeschiktheid en informele zorg.
Initiatieven bundelen
Dit project zet in op de bevordering van de psychische gezondheid van inwoners van de provincie Groningen. Dit gebeurt door alle initiatieven die er zijn op het gebied van psychische gezondheid te bundelen. Gemeenten, scholen, ggz-instellingen, welzijnsorganisaties, de GGD, de jeugdzorg en de inwoners van Groningen moeten meer samenwerken. Want een gezamenlijke aanpak betekent: eerder en beter signaleren, vroeg ingrijpen en beter behandelen om te voorkomen dat stress of beginnende psychische klachten zich ontwikkelen tot aandoeningen. Doel is om in 10 jaar tijd het aantal inwoners met psychische klachten met 10% te verminderen.
Dit project richt zich met name op het bevorderen van de mentale gezondheid van jongvolwassenen in de provincie Groningen. Dit omdat de meeste psychische aandoeningen ontstaan voor het vijfentwintigste levensjaar. Preventie vereist een lange adem: een investering van tenminste tien jaar. Frederike Jörg, projectleider UMCG: “Wanneer we nu investeren in jongeren en zorgen dat een nieuwe generatie gezonder en met meer kansen opgroeit, plukken we daar over 10-15 jaar de vruchten van.”
Tweede Fase
In de tweede fase bouwt de provincie vanaf 2024 voort op de successen van het project door het verder uit te breiden en te versterken. Hierbij worden ‘regisseurs mentale gezondheid’ aangesteld bij de GGD. Zij spelen een belangrijke rol in het coördineren en stimuleren van een samenhangend aanbod voor mentale gezondheid in de gemeenten. Bestaande projecten zoals KOPPeling, STORM en Move aHead worden vergroot en naar meer scholen en gemeenten gebracht. Nieuwe initiatieven richten zich op het trainen van professionals zodat zij beter mensen met psychische problemen kunnen ondersteunen. Ook wordt de mentale gezondheid van jonge werkenden, vooral in sectoren zoals de zorg en het onderwijs, aangepakt om ziekteverzuim door psychische klachten te verminderen. Daarnaast worden digitale platforms zoals 99gram.nl verder ontwikkeld om jongeren via sociale media te bereiken met positieve en realistische informatie. Door deze uitbreidingen wordt Mentaal Gezond Groningen nog effectiever in het ondersteunen van de mentale gezondheid van alle inwoners van de provincie.