De Zelfoogsttuin in Ten Boer is een initiatief om groenten tegen een fatsoenlijke prijs en op een duurzame manier beschikbaar wil stellen aan dorpsbewoners of bewoners in de directe omgeving. De gemeenschap wordt betrokken bij het lokaal en duurzaam produceren. De Zelfoogsttuin vervult daarbij ook een sociale functie door mensen samen te laten komen op de tuin en door ze zelf bij te laten dragen aan de gemeenschap op een productieve manier.

Community

Vijftig inwoners van Ten Boer en omgeving komen wekelijks naar de tuin om hun groenten zelf te oogsten. De leden krijgen iedere week een mailtje waarin staat welke groenten er klaarstaan om geoogst te worden en hoeveel ze mee mogen nemen. Ook krijgen ze recepten voor lekkere maaltijden. Alle leden van de tuin betalen een vaste bijdrage ongeacht het succes van de opbrengst. De risico’s en de lasten van de kleinschalige tuinbouw worden gedragen door alle leden van de tuin, waardoor een community ontstaat. Leden helpen elkaar, delen kennis en elkaars netwerk wordt benut. Dit alles voor een betere samenwerking waardoor alle partijen kunnen groeien en bloeien.

Aanschaf tweedehands trekker

Om meer leden aan te kunnen, en dus meer producten te verbouwen, is een investering nodig om verder te groeien. Met een tweedehands trekker kan er met minder werk meer inspanning verricht worden. Het sociale karakter wordt versterkt met het creëren van een theehuis waar leden maar ook voorbijgangers kunnen genieten van versgeplukte thee.