De energieprijzen zijn historisch hoog. Ook in Groningen komen huishoudens hierdoor in financiële problemen. Energiearmoede ontstaat door een hoge energierekening, een laag inkomen en weinig middelen om het huis te verduurzamen.

Gebruikmaken van zonne-energie zonder zelf zonnepanelen te plaatsen

‘Zon Op Alle Daken’ (ZOAD) is een project dat zoveel mogelijk daken en beschikbaar dakoppervlak wil benutten voor zonne-energie. In het verlengde daarvan ontstaat de mogelijkheid om ook huishoudens, scholen, verenigingen en mkb’ers zonder geschikt eigen dak, laagdrempelig te laten profiteren van de lokaal opgewekte zonne-energie. Zo kunnen ze toch gebruikmaken van de zonne-energie zonder dat ze om welke reden dan ook de mogelijkheid hebben om zelf zonnepanelen te plaatsen.

Energieprojecten leveren geld op. En als burgers deze samen ontwikkelen, dan kunnen zij ook samen beslissen wat er met die opbrengsten gedaan wordt.

MUSETTA BLAAUW, INITIATIEFNEMER

Zon op alle daken van Lentis aan de Hereweg

Twee daken van Lentis-panden aan de Hereweg zijn ter beschikking gesteld aan coöperatie GOED, die er 344 zonnepanelen op heeft geplaatst. De stroomopbrengsten komen ten goede aan mensen met een laag inkomen die in een huurwoning zonder zonnepanelen wonen.

Groene stroom opwekken en de opbrengsten delen

Bijdragen aan een eerlijke energietransitie is de insteek van coöperatie GOED, waarbij GOED staat voor Groen Opwekken En Delen. De energiecoöperatie ontwikkelt duurzame-energieprojecten om met de opbrengsten energiearmoede te verlichten. “Energieprojecten leveren geld op”, zegt initiatiefnemer Musetta Blaauw. “En als burgers deze samen ontwikkelen, dan kunnen zij ook samen beslissen wat er met die opbrengsten gedaan wordt. Dat een organisatie als Lentis hier zich hier ook voor in wil zetten, is van groot belang. Samen maken we de samenleving socialer en duurzamer.” De opbrengsten van de GOED-projecten gaan naar huishoudens en maatschappelijke organisaties die dat goed kunnen gebruiken.