wij hebben de toekomst
Terugblik 2023
Jongeren hebben allerlei ideeën over wat zij belangrijk vinden voor hun toekomst. Ook op het gebied van voedsel. Vlak na de zomervakantie organiseren wij de tweede editie van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’. Een challenge voor scholieren van technasium-, vmbo- en mbo-scholen in Groningen, Drenthe en Friesland met als thema voedsel.
De challenge is op 21 en 22 september 2023 gestart met een hackathon, in dertig uur bedenken scholieren verschillende oplossingen voor één van de vijf voedselvraagstukken van verschillende opdrachtgevers. De vraagstukken komen dit keer vanuit het Groninger Zorgakkoord, Hogeschool Van Hall Larenstein, IVN, Jong Leren Eten Fryslan, ITHub, Rijksuniversiteit Groningen & Entrance en Het Kooklokaal/Het Vitalokaal Emmen.
Voedselvraagstukken
- In de zorg is voedsel extra waardevol. De inkoop loopt nu vaak via grote distributeurs en in grote volumes. Hoe krijgen we de productie, inkoop en logistiek meer lokaal en op maat geregeld? (Groninger Zorgakkoord)
- Hoe kan je spelvormen inzetten om (jonge) mensen bewuster te leren eten? Hoe leer je mensen al jong wat gezond eten is, en hoe groot de ‘footprint’ is van hun eetpatroon? Kan je (jonge) mensen duurzamer voedsel leren eten dat ze nog niet kennen zoals insecten, zeewier en plantaardige eiwitten? (Jong Leren Eten Fryslân, ITHub)
- De steeds groeiende wereldbevolking vraagt om een steeds groeiende voedselproductie. Hoe kunnen we met minder ruime, meer, of beter voedsel verbouwen in een gezond ecosysteem met voldoende biodiversiteit? Bijvoorbeeld door verticale teelt, voedselbossen of Urban Farming te ontwikkelen, met de technieken die daarbij nodig zijn (Hogeschool Van Hall Larenstein, IVN)
- De natuur is slim, maar gaan wij er ook slim mee om? Nieuwe technologie is steeds vaker geïnspireerd door de natuur en stuurt op samenwerking met de natuur. Want als we ‘afval’ of ‘reststromen’ leren zien als grondstof, dan kunnen we een veel duurzamer voedselsysteem bouwen (Rijksuniversiteit Groningen & EnTranCe)
- (Jonge) mensen maken hun eigen keuzes.. maar, is dat zo? Slimme marketing; prijs, product, smaak en influencers spelen -vaak ongemerkt – een rol. Kan je deze of andere middelen inzetten om jongeren te verleiden tot gezonde keuzes? En ze meer bewust te laten kiezen? (Het Kooklokaal/Het Vitalokaal Emmen)
Hackathon
Dertig uur non-stop aan de slag? Ja dat klopt! Dat doe je in een hackathon. Tijdens de hackathon gaat elk team, met daarin vier tot zes deelnemers, dertig uur op school bezig met het uitwerken van een idee voor één van de bovenstaande vijf voedselvraagstukken.
Een uitgewerkt idee ligt er niet zomaar. De deelnemers krijgen in een korte tijd te maken met verschillende aspecten van voedsel, techniek en planning, maar ook met marketing en oplossingsgericht denken. Ze leren nieuwe vaardigheden tijdens speciale workshops en ze kunnen experts vragen om advies. Dit speelt zich af in een omgeving waar van alles gebeurt, zowel online als offline, en in het gezelschap van strijdlustige leeftijdsgenoten. Met de hackathon kunnen teams leuke prijzen winnen!
Finale 2023
De hackathon startte op donderdag 21 september om 10.00 uur en eindigde vrijdag 22 september om 16.00 uur. Nou ja, eindigt? Pas toen werd het echt spannend! De deelnemers maakten zich klaar voor het laatste onderdeel: de pitch. De juryleden bekeken de pitchvideo’s, stelden daarover vragen aan de teams en gingen vervolgens in beraad over de winnaars.
Prijzen?
De deelnemers maakten kans op één van de vier prijzen. Vol spanning zaten ze op hun
school achter het scherm te wachten op de uitslag. Vanuit de studio in Emmen, waar de hackathon uitgezonden werd, kregen ze het goede nieuws.
- Overall winnaar – EcoVision van het Praedinius Gymnasium in Groningen
- Best design – ‘Een vakantie nodig’ van Ubbo Emmius Scholengemeenschap in Stadskanaal
- Meeste impact – ‘Muorre Boerkes’ van CSG Liudger in Drachten
- Publieksprijs – VirFu van Roelof van Echten College in Hoogeveen
“Jongeren zijn vindingrijk en creatief, we zijn erg benieuwd wat zij weten te bereiken in die dertig uur én daarna.”
– JORIEN DE LEEUW, ADVISEUR JONGERENPARTICIPATIE